Light Dark

Piața rezidențială transmite semnale pozitive, evoluția sa fiind una sănătoasă în ciuda șocurilor succesive la care a fost supusă în ultimii ani. Creșterea puterii de cumpărare stimulează cererea, iar climatul favorabil din sectorul de creditare îi încurajează pe mulți să facă pasul final spre achiziție, fapt vizibil în numărul tot mai mare de tranzacții imobiliare încheiate la nivel național. Locuințele din România sunt unele dintre cele mai ieftine din Europa, până și cel mai mai scump oraș al nostru menținându-se la o distanță considerabilă în privința prețurilor față de marile metropole din regiune.

Oferta rămâne, însă, punctul nevralgic al pieței, dar o păstrare a tendinței de majorare a numărului de autorizații de construire emise pentru clădiri rezidențiale pe termen lung ar putea să amelioreze această problemă. O cooperare mai strânsă între administrațiile locale și dezvoltatorii imobiliari este însă vitală pentru un astfel de rezultat.

“Indicatorii pe care îi monitorizăm arată că traversăm o fereastră oportună pentru achiziții. Chiar dacă vedem în această perioadă creșteri de preț, trebuie să analizăm în perspectivă și în raport cu evoluția puterii de cumpărare și cu situația din celelalte țări din Uniunea Europeană. Astfel, puterea de cumpărare a românilor pe piața imobiliară a crescut față de perioada pre-pandemică, raportând venitului mediu la prețul mediu al apartamentelor. Dacă în 2019 un român avea nevoie în medie de venitul cumulat pe o perioadă de aproape 8 ani ca să cumpere un apartament, astăzi este nevoie de mai puțin de 7 ani. Putem spune că locuințele sunt mai accesibile azi pentru români, chiar dacă prețurile cresc. Sfatul nostru pentru cei care au o nevoie de achiziție și au stabilitatea financiară, respectiv resursele necesare să o facă, este să treacă la acțiune: să compare oferte, să facă vizionări și să ia o decizie de achiziție”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Iată care sunt, în momentul de față, principalele tendințe identificate de Imobiliare.ro pe piața rezidențială din România.

1. Puterea de cumpărare a românilor este în creștere. Un apartament este echivalentul a sub 7 ani de muncă.

Câștigul salarial mediu net a ajuns la nivel național, în luna aprilie, la 5.217 lei, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu perioada similară a anului trecut vedem o creștere cu circa 14%.

Tot în luna aprilie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața din România a ajuns la 1.596 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Putem spune astfel că, într-o situație ideală în care își economisește integral câștigurile, un român ar putea să-și cumpere un apartament cu 2 camere în mai puțin de 7 ani.

În aprilie 2019, înainte de șocuri succesive precum pandemia COVID-19, declanșarea războiului din Ucraina și creșterea puternică a inflației, câștigul salarial mediu net abia depășea 3.000 de lei. Pentru a cumpăra o proprietate similară, un român avea nevoie atunci de aproape 8 ani, arată calculele Imobiliare.ro.

Citește articolul integral