Light Dark

Investiții publice și private de peste 9 miliarde de euro transformă Constanța într-un pol de dezvoltare regională pe termen mediu și lung, cu multiple oportunități pentru domeniul imobiliar, arată o analiză a Romania Property Club realizată pe baza concluziilor din cadrul Constanta Real Estate Roundtable. Reprezentanții Imobiliare.ro au prezentat, cu ocazia acestui eveniment, detalii despre evoluția pieței rezidențiale locale.

Energia, agricultura, transportul maritim, securitatea și turismul sunt principalele puncte forte ale Constanței. Portul Constanța are în derulare investiții de 1 miliard de Euro: lucrări de infrastructură, căi de acces și utilități, în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanța Sud – Molurile IIIS (45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane) și IVS (110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane).

CNAIR a lansat licitație pentru proiectare și execuție Alternativa Techirghiol – 30,59 km, autostrada care va conecta Constanța de Olimp. Noua autostradă va începe de la Nodul Cumpana (A2 – A4), va continua cu un nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (zona Agigea), va avea alte 3 noduri (Agigea – Eforie Nord, Techirghiol & 23 August) și va ajunge în apropierea sensului giratoriu existent Olimp. Durata contractului include 12 luni perioada de proiectare și 36 de luni perioada de execuție, cu data estimată de start în 2025. Proiectul de infrastructură aduce noi oportunități pentru sectorul hotelier și rezidențial în zona de sud a litoralului românesc.

Peste 1.000 de camere de hotel afiliate internațional sunt în dezvoltare, cu date de deschidere între 2024 și 2028, conform companiei de consultanță în turism Est Hospitality. Intrarea unor branduri precum Crowne Plaza sau Radisson BLU pe piața locală din Constanța reprezintă un vot de încredere acordat litoralului românesc.

După Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, investitorul Iulius lucrează la o dezvoltare complexă în Constanța. Proiectul se bazează pe un parteneriat între investitor și Oil Terminal pe un teren de 38 de hectare situat central, aproape de port și gară. Demersul de investiție începe prin ecologizarea zonei; terenul a găzduit în trecut spații de depozitare a produselor petroliere și a rămas neutilizat în ultimii 10 ani. Proiectul va integra grădini urbane, birouri, zonă de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității.

Interesele economice și de apărare ale Europei sunt interconectate. Întărirea Constanței ca furnizor de securitate pentru întreaga regiune a Mării Negre continuă prin noi investiții remarcabile într-un mini-oraș din apropierea bazei militare Mihail Kogălniceanu. Odată complet operațional, noul proiect va putea găzdui până la 10.000 de soldați, plus membrii familiei acestora, aproximativ 5.000 până la 7.000 de persoane.

Joint-venture-ul de 4 miliarde de Euro dintre Romgaz și OMV care va transforma România în cel mai mare producător de gaze din Europa a primit recent avizul de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Constanța. OMV Petrom se așteaptă să înceapă forajul în 2025 iar estimarea pentru primele livrări de gaze este pentru 2027. Cantitatea care se estimează că va fi extrasă se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze (consumul României pe circa nouă ani). Constanța este unul dintre cele mai impresionante huburi de energie din Europa. România este prima ţară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore și poate produce până la 76GW per an în acest regim.

După o perioadă dificilă pentru segmentul rezidențial din Constanța – războiul din Ucraina, inflație, explozia costurilor de construcție și a ratelor bancare – cererea este în revenire. Conform datelor Imobiliare.ro cererea pentru apartamente noi din Constanța în perioada ianuarie – mai 2024 a înregistrat o creștere de 16% față de perioada similară a anului trecut.

Oferta are un plus de 17%, în timp ce prețul mediu pentru noile unități locative a ajuns la 1.718 Euro/mp util + TVA.

Constanța se bucură de una dintre cele mai mari densități de spații comerciale din România (800 mp/mia de locuitori), datorită atractivității și traficului crescut în lunile de vară. Chiriile prime solicitate sunt de 60 EUR/mp pentru centrele comerciale, 8-14 EUR/mp pentru parcuri de retail și 35 EUR/mp pentru spații stradale. Având în vedere dezvoltarea rezidențială accelerată din ultimii ani, ne așteptăm să vedem noi dezvoltări de proximitate în viitorul apropiat, pentru a răspunde nevoilor comunităților nou formate.

Piața de logistică din Constanța este încă în așteptarea unei cereri solide pentru a crește cu perspectivele economice pe care județul le promite. Aderarea la Spațiul Schengen, scăderea costurilor de asigurare pentru navele navale care tranzitează Marea Neagră, diversificarea rutelor comerciale globale precum și finalizarea unor proiecte majore de infrastructură ar trebui să stimuleze dezvoltarea sectorului logistic în Constanța. Dezvoltatorii prezenți pe piața locală sunt Globalworth, WDP și Olypian Parks. Chiria prime este de 4,3 Euro/mp.