Pentru micii (sau mai marii) investitori, piața rezidențială rămâne una dintre cele mai atractive metode de valorificare a capitalului – chiar dacă nu promite cele mai spectaculoase câștiguri, cel puțin pe termen scurt. Asta pentru că nu doar randamentul oferit de un plasament financiar contează, ci și gradul de risc asociat acestuia.
Un raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania relevă că, în perioada 2017-2020, cele mai bune randamente au fost generate de acțiunile cotate la Bursa de Valori București (BVB). Mai exact, cel mai bun plasament financiar în euro a fost reprezentat de acțiunile care intră în componența indicelui bursier BET, care a înregistrat o creștere totală de 50,94% între 2017 și 15 iunie 2020, potrivit calculelor SVN. Cea mai bună evoluție anuală a fost înregistrată în 2019, în timp ce, în primul semestru din acest an, a avut loc o scădere.
„Diversificarea reprezintă cea mai bună metodă de maximizare a câștigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de context și perioada istorică. Bursa și aurul au adus cele mai însemnate câștiguri, însă evoluțiile lor sunt puternic volatile, putând să fie înregistrate și scăderi semnificative – cum este cazul Bursei în acest an sau al cotației aurului în 2018. Segmentul rezidențial rămâne de asemenea un plasament financiar profitabil, indiferent de evoluția prețurilor, luând în considerare randamentele ce pot fi obținute din închiriere – iar dacă achiziția este făcută din timpul fazelor de construcție, randamentul este și mai ridicat, datorită prețurilor mai reduse.”
Andrei Sârbu, CEO SVN Romania
Randamente de circa 6% pe rezidențial
Pe poziția secundă din punctul de vedere al randamentelor oferite se află segmentul rezidențial. Astfel, cei care au achiziționat locuințe în vederea închirierii ulterioare au putut obține un randament anual în euro de aproximativ 6%, în ultimii trei ani și jumătate, ceea ce echivalează cu un randament mediu total de aproximativ 25,4%. Spre exemplu, achiziția unui apartament nou finalizat în zona Aviației a putut aduce, în perioada amintită, un randament anual cuprins între 6,20% și 6,60%, în funcție de proiect și momentul achiziției – incluzând în calcul și costul mobilării. „Dacă se ia în calcul și creșterea prețurilor înregistrată în ultimii trei ani și jumătate, de aproximativ 21%, câștigul total al unui plasament financiar pe segmentul rezidențial urcă la 46,4%”, arată reprezentanții SVN.
Comparativ cu alte metode de valorificare a capitalului, precum achizițiile de acțiuni, investițiile imobiliare prezintă avantajul unui grad de risc semnificativ mai mic.
Aurul, o opțiune atractivă în 2020
Aurul a reprezentat un alt plasament financiar foarte profitabil în perioada 2017-2020, cu un randament mediu total de 40,32% în euro, potrivit calculelor SVN Romania. Cel mai mare câștig, de aproape 27%, a fost obținut în ultimele 12 luni, în primul semestru din 2020, marcat de pandemia COVID-19, fiind consemnate cele mai bune rezultate.
În fine, depozitele bancare, care sunt garantate în limita plafonului de 100.000 de euro, reprezintă cea mai sigură metodă de păstrare a rezervelor financiare, însă acestea oferă și cele mai reduse câștiguri – este vorba despre un total de doar 1,55%, pentru euro, în ultimii trei ani și jumătate.
Pentru raportul menționat au fost luate în calcul evoluțiile anuale în euro ale indicelui bursier BET și ale cotației aurului (XAU), iar pentru randamentele de pe segmentul rezidențial s-a luat în calcul prețul unui apartament nou cu două camere finalizat în zona Aviației, ale costurilor de mobilare și chiriile percepute pe piață. Nu au fost luate în calcul costurile asociate unor asemenea investiții, precum comisioanele brokerilor, costurile de deținere și administrare a unei cantități de aur, costurile de retragere a sumelor în euro și taxele și impozitele aferente fiecărui tip de câștig financiar.