Light Dark

Majorarea plafonului maxim de aplicare pentru cota redusă de TVA de 5% de la 450.000 de lei (echivalentul a circa 92.000 de euro) până la 140.000 de euro a fost una dintre cele mai așteptate măsuri anunțate în 2020. Intrarea sa în vigoare a fost amânată însă pe ultima sută de metri pentru 2022 printr-o ordonanță de urgență. Iată cum vede antreprenorul Ovidiu Șandor decizia Guvernului.

ovidiu sandor mulberry development

“Găsesc că e o situație nefericită ca după doar câteva săptămâni de la aprobarea în Parlament a unei prevederi bune pentru oameni să o dăm la întors printr-o ordonanță de urgență. Rămâne în vigoare o legislație care discriminează familiile tinere din marile orașe pentru care accesul la o locuire de calitate este astfel limitat. Echivalează cu o dezamăgire post-electorală pentru numeroase familii”, ne-a declarat antreprenorul și fondatorul Mulberry Development, Ovidiu Șandor.

Mai mult, această măsură poate fi asimilată unei creșteri discriminatorii de taxe, în opinia sa.

Într-o perioadă instabilă, Guvernul ar trebui să fie garantul stabilității. Astfel de gesturi, adoptarea unei măsuri pe 31 decembrie, denotă ezitare”, ne-a mai spus Șandor, dezvoltatorul proiectului ISHO din Timișoara.

Creșterea plafonului maxim până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% este o măsură despre care s-a discutat mult în ultimii ani în rândul celor din domeniul imobiliar, în condițiile în care moneda națională s-a devalorizat, iar prețurile locuințelor au urmat o tendință ascendentă.

De altfel, doar de la prezentarea proiectului de lege și până la ora actuală, cursul leu/euro  a ajuns de la 4,8432 la 27 mai la 4,8710 în 5 ianuarie, potrivit BNR. Prețul mediu al apartamentelor scoase la vânzare în România a crescut și el, din mai și până la sfârșitul lui 2020, de la 1.348 de euro/mp la 1.371 de euro/mp, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Se dorea inițial, prin această inițiativă legislativă, modificarea plafonului de preț de la 450.000 de lei la 750.000 de lei, sumă pe care inițiatorul o estima a fi echivalentă cu circa 160.000 de euro, exclusiv TVA.

În cele din urmă, proiectul a fost respins de Senat, iar Guvernul a dat un punct de vedere negativ la adresa sa. S-a motivat că majorarea plafonului de la 450.000 la 750.000 de lei „ar depăși obiectivul urmărit de reglementarea comunitară și națională în cauză, respectiv caracterul social al locuinței a cărei livrare ar putea beneficia de cota redusă de TVA”, dar și că „aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar genera un impact negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la -0,2 miliarde de lei pentru anul 2021, respectiv -0,3 miliarde de lei pentru anul 2022”.

Proiectul a fost amendat și suma redusă cu circa 20.000 de euro, la 140.000 de euro.

În octombrie, inițiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților, iar la mijlocul lunii noiembrie a fost promulgată de președinte, cu termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2021.

Urma să fie pusă în aplicare în condițiile de mai jos:

Chiar înainte de noul an, majorarea pragului pentru TVA de 5% până la 140.000 de euro a fost amânată prin ordonanță de urgență pentru 2022.

Citește și: Introducerea noului plafon pentru TVA 5%, amânată până în 2022

Citește și: Prețurile apartamentelor au avut o evoluție pozitivă în 2020, în ciuda pandemiei. Orașul cu cea mai mare marjă de creștere

Citește și: 2020, o retrospectivă. Cum au evoluat principalii indicatori în acest an marcat de pandemie?