Light Dark

Anul 2020 a început cu premise excelente pentru piața imobiliară și pentru sectorul construcțiilor. Pandemia, incertitudinile și perioada de izolare și-au spus însă repede cuvântul. Intervalul martie-mai, în care mulți dintre români au fost izolați în propriile locuințe, nu a fost unul ușor, dar odată cu venirea verii lucrurile au început să reintre pe făgașul normal. Ne apropiem de finalul lui 2020. Să trecem în revistă împreună principalii indicatori pentru a vedea cât de mult a afectat, de fapt, pandemia real estate-ul românesc.

Prețurile apartamentelor au crescut

La începutul acestui an, proprietarii și dezvoltatorii scoteau la vânzare apartamentele cu un preț mediu de 1.346 de euro/mp util. Metrul pătrat se vindea astfel cu circa 120 de euro mai scump decât în ianuarie 2019, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Martie a fost o lună record, prețul mediu atingând 1.391 de euro/mp. Au urmat apoi unele ieftiniri ușoare. Acum, ne aflăm, din nou, pe un trend de creștere.

În luna noiembrie, prețul mediu solicitat pentru apartamente a ajuns, la nivel național, la 1.351 de euro/mp util, cu 2,3% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

În ansamblu, anul 2020 nu a adus scăderi, dar nici o creștere spectaculoasă. Metrul pătrat se vinde acum, în medie, cu 5 euro mai scump decât în ianuarie.

În București, prețul mediu de vânzare pentru apartamentele noi și vechi a ajuns luna trecută la 1.400 de euro/mp util, după un avans cu aproape 1% față de noiembrie 2019. Față de începutul lui 2020 s-a înregistrat însă o scădere, iar metrul pătrat s-a ieftinit cu 49 de euro.

În Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, prețul mediu de vânzare pentru apartamente a ajuns până la sfârșitul lunii trecute la 1.840 de euro/mp util, cu aproape 8% peste nivelul înregistrat în perioada corespunzătoare din 2019. În ianuarie, apartamentele se vindeau pe plan local cu 1.725 de euro/mp util.

Mai multe imobile vândute

De la începutul anului 2020 s-au vândut la nivel național 525.450 de imobile, mult în creștere, dacă ne raportăm la 2019 când, în intervalul ianuarie-noiembrie, s-au tranzacționat 489.690 de case, terenuri și apartamente, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Doar în Capitală s-au tranzacționat 96.307 imobile în decursul celor 11 luni. Alte aproape 48.600 de case, terenuri și apartamente au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în județul Ilfov.

Din top nu a lipsit nici județul Cluj unde de la începutul anului s-au tranzacționat 31.517 imobile.

Credite ipotecare, nivel record

Românii au contractat de la bănci credite ipotecare noi în lei în valoare de aproape 1,36 miliarde de lei în luna octombrie. S-a atins astfel cel mai ridicat nivel din primele zece luni ale anului. Există însă o scădere cu circa 8% dacă ne raportăm la intervalul similar din 2019.

Volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei din primele zece luni a depășit 11,5 miliarde de lei, fiind astfel în creștere cu 8% față de situația înregistrată în intervalul similar al anului trecut, arată datele BNR.

Peste 34.000 de autorizații

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii octombrie au fost emise, la nivel național, 34.629 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, conform celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În ciuda pandemiei, diferența se menține redusă comparativ cu situația înregistrată în primele 10 luni din 2019. Scăderea a fost cu doar 3,6%.

Avans în privința lucrărilor de construcții

În același interval de timp, volumul lucrărilor de construcții a crescut în România, ca serie brută cu 18%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu aproape 20%.

La nivel european, țara noastră se află în fruntea clasamentului în ultima perioadă. Cele mai noi date publicate de Eurostat arată că în România s-a înregistrat un avans cu 17,3% în septembrie la nivelul lucrărilor de construcții, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2019.

În același timp, în UE s-a putut observa o scădere cu aproape 3%.

Numărul locuințelor finalizate a crescut

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie au fost terminate, în întreaga țară, 48.490 de locuințe, conform datelor INS.

Dacă ne raportăm la intervalul similar din 2019, anul acesta s-au livrat cu 2.053 de locuințe în plus.

Cele mai multe locuințe au fost date în folosință în zona București-Ilfov, mai exact 14.475, cu aproape 5.000 în plus față de primele nouă luni din 2019.

Citește și: Ești femeie și lucrezi ca agent sau consultant imobiliar? Dacă poți, te rugăm să ne acorzi câteva minute. Vrem să aflăm opinia ta

Citește și: Hagag Development Europe demarează lucrările pentru proiectul din Primăverii. „Va deveni, cu siguranță, unul dintre proiectele-reper ale segmentului rezidențial upper-premium”

Citește și: Stoc aproape epuizat în Greenfield Băneasa. Proiectul își continuă expansiunea până în 2028