Light Dark

În cadrul unui webinar organizat de Analize Imobiliare, Teodor Ciobotaru, evaluator autorizat în cadrul firmei Exact Value, a vorbit despre un nou produs pus la dispoziție profesioniștilor din domeniu de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro.

Analiza Pieței Imobiliare (API) este accesibilă în platforma EPI și este menită să completeze baza de date comparabile cu oferte și tranzacții. „Până să începem să facem evaluarea propriu-zisă, trebuie să facem o analiză a pieței, prealabilă, astfel încât să vedem ce anume date trebuie să analizăm în detaliu și ce anume comparabile să alegem. […] Acest proces necesită timp […], stai, intri pe Institutul Național de Statistică, descarci datele de acolo, de la Eurostat, descarci informațiile brute, le actualizezi, și până la urmă totul se rezumă la timp adăugat inutil, poate, la evaluarea respectivă. […] Pentru a «cumpăra» timp, astfel de instrumente sunt extrem-extrem de utile, astfel încât să putem să ne mișcăm mai repede”, a explicat Ciobotaru.

Cu ajutorul noului instrument, evaluatorii vor avea acces la o multitudine de informații, începând cu statistici sociale și economice generale, la nivel național – populație, forță de muncă, venituri și salarii, nivel de trai, construcții și locuințe, tranzacții imobiliare, indici de cost în construcții etc. Produsul prezintă, însă, raportat la piețele locale și chiar la zone specifice din diferite orașe ale țării, și evoluția mai multor indicatori specifici domeniului imobiliar – cererea și oferta de locuințe (pe partea de vânzări, dar și de închirieri), suprafața medie a proprietăților de pe anumite segmente de piață, prețurile pe metru pătrat util, inclusiv pe tipuri de apartamente (ca număr de camere, dar și ca perioadă de construcție).

Pentru justificarea riguroasă a ajustărilor, produsul include serii și grupe de date care pot fi utilizate în Analiza pe perechi de date. Datele sunt organizate clar, inclusiv sub formă de grafice, și pot fi exportate în format Excel, PDF și Word.

„Un modul utilitar extrem de bun, de util, care ne ajută, în fond și la urma urmei, să câștigăm timp. Totul pornește de la nevoia noastră în imobiliare de a putea face o radiografie cât mai rapidă, cât mai succintă asupra imobilelor pe care le avem de evaluat. Atunci când ne apucăm de treabă, prima dată centralizăm datele, după care trebuie neapărat să ne apucăm de o analiză generală a pieței specifice, astfel încât să vedem cum merge – sau poate nu merge – piața […].”

Teodor Ciobotaru, evaluator, Exact Value

În cele de mai jos poți vizualiza integral primul webinar marca Analize Imobiliare: