Românii aflați în căutarea unei locuințe în orașul Buzău care să le îndeplinească toate cerințele și să se muleze cât mai bine pe nevoile familiilor lor au avut peste 1.000 de opțiuni din care să aleagă în prima jumătate a anului 2019. Oferta de apartamente și case la vânzare pe piața locală a fost cu 33% mai variată în acest interval față de cea raportată în perioada similară a lui 2018.
Circa 1.080 de proprietăți rezidențiale își așteptau aici cumpărătorul în primele șase luni ale anului, un avans vizibil putând fi sesizat în acest interval în cazul caselor și vilelor scoase la vânzare pe plan local, numărul acestora fiind cu 44% mai mare față de cel din perioada corespunzătoare a lui 2018.
Buzoienii nu au avut doar o ofertă mai variată de case din care au putut să aleagă proprietarea potrivită pentru ei, ci s-au putut bucura și de prețuri mai bune. Prețul mediu solicitat a scăzut puternic față de semestrul anterior și a ajuns de la 540 de euro/mp la 487 de euro/mp. În ciuda ieftinirilor, acesta s-a menținut cu circa 4% peste nivelul din prima jumătate a anului trecut, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma Imobiliare.ro de real estate intelligence.
De notat este și situația marjei de negociere pe care și-o iau proprietarii atunci când scot la vânzare o casă în Buzău, în scădere de la 10% în semestrul I din 2018 la 7% în primul semestru al lui 2019, dar și faptul că aceste proprietăți se tranzacționează în cel puțin trei luni de la listare.
Și numărul apartamentelor noi și vechi disponibile în oraș a crescut, dar prețul mediu de vânzare solicitat pentru acestea s-a menținut constant față de semestrul anterior, înregistrând însă o majorare cu 7% față de perioada similară a lui 2018.
Marja de negociere este mai mică în cazul acestor proprietăți, de circa 5,4%, iar odată ajunse în piață, ele își găsesc cumpărător în 3-6 luni.
Peste 380 de apartamente au fost scoase de la vânzare în primele șase luni ale anului, perioadă în care au fost delistate sub 40 de case.
Și în cazul terenurilor oferta a devenit mult mai variată, numărul proprietăților disponibile pe piață fiind cu peste 40% mai mare în semestrul I. Prețul mediu solicitat pentru terenurile intravilane a ajuns, după o ușoară creștere, la 22 de euro/mp, dar au existat și proprietari care au cerut și 244 de euro/mp. Marja de negociere în cazul acestora este în scădere, de la 15% la 12%, raportat la cea semnalată în prima jumătate a anului trecut.
De menționat ar mai fi și faptul că în intervalul ianuarie-iunie au fost scoase de pe piață 156 de terenuri intravilane, număr în creștere față de perioada similară din 2018, dar și faptul că la ora actuală cele mai multe terenuri disponibile spre vânzare sunt localizate în zona de sud și de sud-vest a orașului.
Deși nordul Buzăului este puternic dezvoltat pe segmentul comercial, aspect ce atrage de multe ori investitorii ce vor să achiziționeze terenuri pentru proiecte rezidențiale ulterioare, și aceste două zone caracterizate de o prezență bine definită pe segmentul industrial, dar situate la doi pași de principalul parc al orașului – Crâng, pot fi considerate atractive. Retaileri importanți la nivel național și-au deschis aici magazine – Carrefour Market, Profi și Lidl, al doilea magazin din oraș al brandului german fiind inaugurat chiar zilele trecute. În proximitate se află, în plus, Piața Crâng.
Potențial mare de dezvoltare rămâne însă în continuare pe zona de nord a Buzăului, locul unde s-au construit principalele două mall-uri ale orașului Galleria Mall și Aurora Shopping Mall.
Acesta din urmă a fost preluat de NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, redenumit Shopping City Buzău, modernizat și extins cu o investiție de peste 16 milioane de euro. Suprafața sa totală se ridică la aproape 24.000 de mp. În apropiere pot fi găsite și magazine Decathlon, Jysk și Kaufland.
În această parte a orașului s-a construit, după 2000, un întreg cartier – Orizont, care se întinde pe circa 24 de hectare și cuprinde atât case, cât și blocuri, iar autoritățile au în plan construcția unui nou parc, la est de clusterul de spații comerciale de la intersecția Bulevardului Unirii cu Strada Frăsinet, în continuarea parcului Tineretului spre malul râului Buzău.
Noul spațiu de recreere ar urma să se extindă pe un teren de 4 hectare și să fie amenajat, pe bani europeni, pentru a include piste de biciclete, locuri de joacă și un iaz.”Vom depune un proiect pentru această zonă în valoare de 2,8 milioane de euro”, a declarat pentru Buzoienii.ro, Luminița Colțeanu, șefa departamentului pentru proiecte cu fonduri europene din Primăria Buzău.
Tot aici, în zona actualului ștrand, ar urma să se construiască un complex sportiv cu bazin de înot acoperit, saună, jacuzzi și o sală de forță, la care se vor adăuga și câteva terenuri de tenis de câmp acoperite. Investiția va fi realizată din fondurile proprii ale municipalității.
Primarul ia, totodată, în calcul, pe viitor, amenajarea unei faleze pe malul râului.
Citește și: Prețurile apartamentelor au crescut aici în cinci ani cu 45%. Orașul se modernizează pe zi ce trece