Light Dark

La 60 de kilometri de București găsești un oraș care se poate lăuda cu una dintre piețele imobiliare secundare cu potențial mare din sudul țării. Marele său atu s-a dovedit a fi de-a lungul anilor poziționarea geografică ce a dus la dezvoltarea unui nod de transport important la nivelul său. Are deschidere atât către regiunea Moldovei, cât și către Transilvania. Nu doar că ajungi de aici în centrul Bucureștiului în mai puțin de o oră și jumătate, dar faci doar trei ore până la vama Ruse și ai acces direct la unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură rutieră în construcție, care își propune să lege Capitala cu punctul de frontieră Borș. Toate acestea au cântărit greu în fața investitorilor din sectorul industrial și logistic, dar și-au adus aportul și la dezvoltarea mai multor zone de pe piața imobiliară locală. În ultimii ani, Ploieștiul s-a extins continuu pe segmentul rezidențial nou, dar a atras și investiții semnificative pe zona de retail.

piata imobiliara ploiesti 2019

Aproape 650 de locuințe noi se aflau la vânzare în trimestrul al doilea aici, dintre care în jur de 20% erau case și vile, cele mai multe în proiecte aflate în construcție. În total, în proiectele rezidențiale unde cumpărătorii mai găsesc la ora actuală locuințe disponibile, dezvoltatorii promit livrarea a peste 1.500 de locuințe noi, atât în zona de nord a orașului, cât și în cea de vestul și de sud-vest.

Oferta cea mai variată apare, așa cum era de așteptat, în cazul apartamentelor noi cu 2 camere, acestea dispunând, în general, de suprafețe construite cuprinse între 57,5 mp și 92 mp, dar în ansamblurile în construcție există destul de multe opțiuni și pentru cei aflați în căutarea unor garsoniere sau studiouri, unele dispunând de spațiu destul de generos pentru noii proprietari, de până la 66 de mp.

În cazul locuințelor cu 3 camere din blocurile noi, suprafețe se încadrează, de cele mai multe ori, între 85 și 135 de mp, iar cele cu 4 camere dispun de 112-134 mp construiți, la care se adaugă și spații exterioare destul de mari, sub forma teraselor.

Ansamblurile rezidențiale care cuprind case, în principal cu 4 camere, sunt amplasate în zona de nord a orașului.

Deși lista facilităților puse de dezvoltatori la dispoziția rezidenților este mai scurtă comparativ cu cea de care se pot bucura proprietarii din noile ansambluri construite în Capitală sau în alte orașe principale din țară, de pe ea nu lipsesc piscinele ultramoderne, acoperite sau exterioare, locurile de joacă pentru copii, parcările subterane, unele dotate inclusiv cu sistem multiparking, și magazinele. Siguranța este adusă, de asemenea, în prim plan, mai ales că achiziția unei locuințe este pentru români una dintre cele mai mari tranzacții în care sunt implicați pe parcursul vieții. Astfel, un dezvoltator îi asigură, de exemplu, pe cumpărători că “locuințele sunt proiectate să reziste la un seism de 9 grade pe scara Richter”.

Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că dezvoltatori cu proiecte de anvergură în portofoliu și-au declarat, în ultimul timp, interesul pentru realizarea unor investiții pe piața rezidențială locală. Printre aceștia se numără cei de la Speedweell. Reprezentanții companiei care deține proiectul mixt Record Park din Cluj-Napoca ne-au menționat în luna martie a acestui an că, deși piața din București rămâne prioritară pentru ei, analizează și oportunități în Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Galați.

Viitorul segmentului rezidențial local se anunță deja a avea perspective bune. Potrivit unui studiu realizat de SVN România, Ploieștiul, alături de Craiova, Târgu Mureș și Pitești, sunt printre puținele orașe reședință de județ în care se pot preda anual mai mult de 500 de locuințe conform ritmului actual al livrărilor.

Cât despre situația prețurilor, datele Analize Imobiliare aferente intervalului aprilie-iunie 2019 arată că deși aici s-a înregistrat al patrulea cel mai semnificativ avans trimestrial, cu 1,5%, acestea se mențin în continuare sub pragul de 1.000 de euro/mp.

Merită menționat și faptul că Ploieștiul a înregistrat în T2 una dintre cele mai importante marje anuale de creștere, de aproape 5%, depășind la acest capitol Bucureștiul, dar și Cluj-Napoca. Află cum a evoluat piața de real estate a principalelor șase orașe din țară. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL “Piața Imobiliară Rezidențială T2 2019”

Mergând mai departe și extinzând analiza evoluției locale pe șase luni și incluzând segmentul vechi, observăm că în acest interval s-au scos la vânzare 1.210 apartamente alături de aproape 630 de case, și au fost retrase din piață circa 750 de apartamente și 55 de case.

Stocul pus la dispoziția cumpărătorilor a devenit mai variat, numărul apartamentelor vechi și noi, respectiv cel al caselor scoase la vânzare înregistrând un avans cu 20%, respectiv cu 26% față de perioada iulie-decembrie 2018. Pe de altă parte, se poate observa din datele centralizate de noi o scădere cu 10%, respectiv cu 6%, în numărul unităților retrase de la vânzare.

Tot în același interval de timp, prețul mediu solicitat de proprietarii care au scos la vânzare apartamente în Ploiești a crescut cu 2%, în timp ce casele și vilele s-au ieftinit ușor, ajungând la un preț mediu de 690 de euro/mp.

Să luăm și câteva exemple concrete. Cele mai ieftine apartamente cu 2 camere situate în clădiri vechi, construite înainte de 2000, au putut fi cumpărate în zonele Nord-Andrei Mureșanu și Vest-9Mai-Lămâița-Mărășești-Baraolt, prețul mediu de vânzare menținându-se sub pragul de 40.000 de euro.

Cele mai ieftine apartamente noi cu 2 camere au fost scoase la vânzare, cu 50.000 de euro, respectiv 52.000 de euro, în zonele Bulevardul București – Sud-Democrației și Mihai Bravu.

Perioada în piață a ajuns de la 3-7 luni în a doua jumătate a lui 2018 la 4-9 luni în prima jumătate a lui 2019 în cazul apartamentelor, respectiv de la 4-10 luni la 5-8 luni în cazul caselor. Unele modificări s-au putut sesiza în ritm semestrial și la nivelul marjei de negociere practicate pe piața din Ploiești, aceasta crescând de la 3% la 5,4% pentru apartamente și de la 5% la aproape 7% în cazul caselor.

Pe piața terenurilor oferta a crescut semnificativ în 2019. Astfel, pe parcursul primului semestru au fost puse la vânzare 477 de terenuri, în creștere cu aproape 40% față de semestrul anterior. În aceeași perioadă, au fost retrase de a vânzare cu 23% mai puține terenuri. Prețurile solicitate au variat de la 10 euro/mp până la 380 de euro/mp.

Segmentul comercial, puternic dezvoltat. Doar principalele două mall-uri dispun de circa 90.000 de mp de spații închiriabile

Investiții generoase au fost realizate și pe segmentul de retail. Piața spațiilor comerciale din Ploiești include mall-uri, centre comerciale, supermarketuri, discountere și spații comerciale stradale, și este dominată de Ploiești Shopping City și AFI Ploiești, densitatea de centre comerciale de 525 de mp la 1.000 de locuitori plasând orașul pe locul 13 în țară la acest capitol, conform datelor Active Property Services.

Nu trebuie să uităm nici că țara noastră s-a poziționat anul trecut pe locul al cincilea la nivel european în topul statelor cu cele mai mari livrări de spații comerciale în cadrul parcurilor de retail. Stocul total a ajuns să însumeze 1,3 milioane de mp, fiind similar cu cel din Cehia, țară care are însă o populație de două ori mai mică, conform unui studiu Cushman&Wakefield Equinox.

Doar Ploiești Shopping City, proiect dezvoltat de Carrefour Property România și New Europe Property Investments (NEPI) cu o investiție de 65 de milioane de euro, dispune de peste 100 de magazine și de o suprafață închiriabilă de 55.000 de mp. Mai mult, vara trecută a fost anunțată o nouă investiție de circa 1 milion de euro în modernizarea mall-ului, care era catalogat la inaugurare ca fiind cel mai mare mall regional din zona de sud a României și includea cel mai mare cinematograf din afara Capitalei.

AFI Ploiești dispune, la rândul său, de o suprafață închiriabilă de 33.500 de mp și de 900 de locuri de parcare.

La acestea se adaugă cele două centre comerciale Winmarkt, dintre care unul este situat chiar în centrul orașului, parte a unui rețele naționale achiziționate de o companie italiană în 2008, proiectul mixt cu spații de retail și office West Mall, Centrul Comercial Auchan Ploiești și Complexului Comercial Victoria Ploiești Vest.

Apropierea față de centrele comerciale, situate în special în jumătatea de vest a orașului, alături de conexiunile la șoseaua de centură și la autostrada București-Ploiești, i-au atras pe unii dezvoltatori care au mizat pe acestea pentru a crește atractivitatea proiectelor lor rezidențiale. Un exemplu în acest sens poate fi dat de asamblurile nou construite din cartierul Albert.

Sectorul industrial, bine conturat pe plan local

Ploieștiul este un oraș cu oportunități și pe segmentul industrial și logistic, grație deschiderii sale la A3, care permite realizarea unei conexiuni rapide nu doar cu Bucureștiul, ci și cu zona portuară din Constanța. La finalizarea lucrărilor de construcții pe tronsoanele autostrăzii, Ploieștiul va dispune, în plus, de legături cu unele dintre marile hub-uri business – Brașov, Cluj-Napoca – și de un nou punct de frontieră, vama Borș.

Mai mult, orașul rămâne unul de reală însemnătate în industria petrolieră, aici fiind localizată una dintre cele mai importante rafinării din țară – Petrobrazi. Din 2017, OMV Petrom a investit aproximativ 46 de milioane de euro în modernizarea sa. Investiții în lucrări de modernizare au fost anunțate și de Rompetrol Rafinare, la rafinăria Vega Ploiești.

Tot la Ploiești găsim cea mai mare fabrică deținută de Coca-Cola în Europa de Sud-Est, aceasta reprezentând un centru regional de export. Cea mai recentă investiție aici s-a ridicat la 22 de milioane de euro. La doi pași de ea se află Fabrica Bergenbier unde se produc șase mărci de bere.

Ploiești West Park, unul dintre cele mai mari parcuri industriale private din regiune se extinde pe 300 de hectare și concentrează în incinta sa nume recunoscute la nivel internațional.

Dezvoltatorul One United, cunoscut pentru proiectele sale rezidențiale exclusiviste dezvoltate în Capitală, a decis recent să intre pe piața spațiilor logistice făcând o investiție tot în Ploiești. Proiectul său, One Ploiești Logistic Park, se extinde pe un teren de circa 49 de hectare și va include atât spații de depozitare, cât și spații de birouri.

La poate acestea se adaugă Centrul Logistic Kaufland și proiectul Consiliului Județean Prahova – Ploiești Industrial Parc.

Citește și: Prețurile continuă să se stabilizeze, cererea de locuințe este mai mare decât anul trecut, dar intervin întârzieri la încheierea tranzacțiilor

Citește și: Cele mai multe spații office moderne din București au în apropiere o stație de metrou. Zonele care atrag dezvoltatorii

Citește și: Peste 110 tranzacții în trei luni pe o singură stradă din București. Valoarea lor a depășit 7 milioane de euro