Programul Noua Casă, cu modificările aduse pentru reducerea avansului la locuințele noi mai ieftine de 70.000 de euro de la 15% la 5%, este bun, dar impactul său în piață ar putea fi unul destul de limitat. Mult mai puternică s-ar dovedi a fi modificarea plafonului de preț până la care se poate aplica cota redusă de TVA de 5%, este de părere Antoanela Comșa, Director General al Gran Via România, dezvoltator cu proiecte în București și Constanța.
“Noua Casă este o soluție bună. Nu știu însă în ce măsură va ajuta piața imobiliară. Acest program a existat și anul trecut și acum doi ani. Practic, am crescut valoarea de 66.500 de euro la 70.000 de euro. Nu este o creștere spectaculoasă. Cred că mult mai mult ar fi ajutat piața imobiliară creșterea plafonului de TVA 5%”, a declarat Comșa în cadrul celui mai nou webinar CPI.
La nivel național numărul de nașteri a fost cel mai mic de după Revoluția în primul trimestru, iar natalitatea ar putea fi încurajată printr-un acces mai facil la locuințe spațioase, potrivite pentru nevoile unei familii, spune ea.
“Lumea întârzie decizia de a face un copil sau poate chiar doi pentru că nu are spațiul locativ necesar”, explică Antoanela Comșa. “Cele mai multe apartamente cu 3 camere depășesc, astăzi, 450.000 de lei. Aici vorbesc, în principal, de marile orașe unde, de altfel, se și dezvoltă mai mult. Atunci, oamenii nu mai achiziționează aceste apartamente sau găsesc tot felul de artificii”, adăugă ea.
Unii aleg, de exemplu, să-și deschidă o firmă și să cumpere locuința ca persoană juridică pentru a scăpa de TVA.
“Costurile sunt destul de mici. Ai nevoie de 200 de lei capital social, mai plătești un contabil 150 de euro, dar economisești cei 19% pentru că, în acest caz, nu plătești TVA. Există așa-numita taxare inversă”, ne-a explicat Comșa în timpul webinarului.
Alții optează pentru apartamentele care se vând la gri. În acest caz, un apartament locuibil trebuie să aibă geamuri, ușă la intrare, obiecte sanitare în baie, instalații și o soluție care să asigure apa caldă. Caloriferele, ușile interioare, parchetul și alte finisaje nu sunt necesare pentru a vinde o astfel de locuință.
“Clientul achiziționează un apartament la gri ca să poată să aplice TVA 5% și îl finalizează el, fie cu munciori la negru, deci statul nu câștigă nimic, fie încheie un contract cu o firmă și plătește, practic, 19% doar pe ce depășește acea sumă de 450.000 de lei cu care a cumpărat apartamentul”, a mai explicat Directorul General Gran Via România.
Există, totodată, cazuri în care pentru a evita TVA-ul de 19%, un cumpărător achiziționează două apartamente mai mici, apoi dărâmă un zid sau pune o ușă între ele și își face, astfel, o locuință mai spațioasă.
“De ce nu putem să facem lucrurile corect și să ne dăm seama că astăzi cei 450.000 de lei nu ne permit achiziționarea unui apartament cu 3 camere, nu vorbim de 4. Practic, penalizăm clienții din marile orașe”, spune Antoanela Comșa, adăugând că a participat la discuții despre creșterea plafonului de TVA 5%, inclusiv alături de alți dezvoltatori, și că guvernanții au primit asigurări că impactul unei modificări în acest sens în buget ar fi unul destul de redus.
Urmărește integral interviul oferit de Antoanela Comșa în cadrul ediției CPI Webinar – “Tur de orizont estival. Cum se vede vara prin prisma dezvoltatorilor imobiliari?”:
Propunerea legislativă care poate crește plafonul la 750.000 de lei, respinsă de Senat
Propunerea legislativă înaintată de un deputat PMP anul acesta care are ca obiectiv modificarea plafonului de preț până la care poate fi achiziționată o locuință cu o cotă redusă de TVA de 5% de la 450.000 la 750.000 de lei a fost respinsă de Senat, cu majoritate de voturi.
Aceasta a fost trimisă mai departe la Camera Deputaților pentru dezbatere. Guvernul nu recomandă, la rândul său, adoptarea acestei inițiative.
Pe lângă actualizarea plafonului de preț pentru a ține pasul cu creșterile de la nivelul pieței imobiliare, inițiatorul aduce și el în discuție problema natalității în expunerea sa de motive.
CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL INTEGRAL
GĂSEȘTI AICI FORMA INIȚIATORULUI PENTRU ACEASTĂ PROPUNERE LEGISLATIVĂ
Vă reamintim că altă modificare a fost adusă în cazul cotei reduse de TVA de 5% la începutul anului trecut (Legea 30/2019). Atunci, au fost eliminate restricțiile privind suprafața terenului pe care este construită locuința (maximum 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la această cotă redusă.
La ora actuală, orice persoană fizică poate să cumpere cu TVA 5% mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.
Am discutat despre necesitatea unui upgrade pentru plafonul de 450.000 de lei și în cadrul emisiunii imoExpert. Urmărește declarațiile invitaților noștri:
Citește și: Cum merg vânzările în proiectele Gran Via România? „Suntem asaltați cu telefoane și e-mailuri”