Guvernul și-a făcut public punctul de vedere cu privire la propunerea legislativă menită să majoreze plafonul valoric pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% de la 450.000 la 750.000 de lei.
Propunerea legislativă care are ca obiectiv creșterea plafonului pentru TVA 5% a fost înaintată, în luna mai, de un deputat PMP. Aceasta a fost înregistrată, inițial, pentru dezbatere la Senat și a fost respinsă, săptămâna trecută, cu majoritate de voturi.
Săptămâna aceasta, propunerea legislativă a fost înregistrată pentru dezbatere la Camera Deputaților, care este și camera decizională în acest caz, iar acum a fost făcut public și punctul de vedere al Guvernului în privința sa. Și de această dată, reacția a fost una negativă.
“Față de măsura majorării plafonului valoric de la 450.000 lei, exclusiv TVA, cât este prevăzut în prezent, la 750.000 lei (echivalentul a 160.000 euro), considerăm că aceasta ar depăși obiectivul urmărit de reglementarea comunitară și națională în cauză, respectiv caracterul social al locuinței a cărei livrare ar putea beneficia de o cotă redusă de TVA”, se menționează în documentul emis de Guvern.
“De asemenea, arătăm că aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar genera un impact negativ asupra veniturilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) estimat la -0,2 miliarde lei pentru anul 2021, respectiv -0,3 miliarde lei pentru anul 2022. (…) Având în vedere considerentele menționate, Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”, se mai explică în același document.
CONSULTĂ AICI INTEGRAL PUNCTUL DE VEDERE OFERIT DE GUVERN
EXPUNEREA DE MOTIVE AFERENTĂ PROPUNERII LEGISLATIVE
GĂSEȘTI AICI FORMA INIȚIATORULUI PENTRU ACEASTĂ PROPUNERE LEGISLATIVĂ
Tot la începutul acestei săptămâni, propunerea legislativă a fost trimisă pentru aviz la Comisia pentru industrii și servicii și la Comisia juridică, de disciplină și imunități. În plus, aceasta urmează să primească raport din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. Termenul pentru depunerea amendamentelor este 4 septembrie 2020.
Vă reamintim că altă modificare a fost adusă în cazul cotei reduse de TVA de 5% la începutul anului trecut (Legea 30/2019). Atunci, au fost eliminate restricțiile privind suprafața terenului pe care este construită locuința (maximum 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la această cotă redusă.
La ora actuală, orice persoană fizică poate să cumpere cu TVA 5% mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.
Am discutat despre artificiile pe care le fac românii pentru a evita plata unui TVA de 19% pentru locuințele pe care le cumpără cu Antoanela Comșa, Director General al Gran Via România, în cadrul celui mai nou webinar CPI. Opinia sa, mai jos.
Alți doi dezvoltatori și-au spus părerea despre majorarea plafonului până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% în cadrul emisiunii imoExpert. Declarațiile lor, mai jos: