Cât au crescut/scăzut prețurile în 2021 pe segmentul apartamentelor noi și apartamentelor vechi în principalele orașe

Prețurile de pe piața rezidențială din România au consemnat o evoluție pozitivă pe parcursul anului 2021. Așa cum concluzionează analiștii imobiliare.ro, creșterea prețurilor apartamentelor pe parcursul anului trecut este reprezentată de scumpirea materialelor de construcție, în contextul dificultăților generate de pandemie, dar și de o cerere susținută.

Prețurile apartamentelor – ianuarie 2021 vs decembrie 2021. Retrospectiva imobiliară

La nivel național, dacă la începutul lunii ianuarie 2021, prețul mediu era de 1361 euro/mp, în luna decembrie a anului 2021, acesta a ajuns la valoarea de 1593 euro/mp, înregistrând astfel pe parcursul celor 12 luni, un avans de 16,2%.

În ceea ce privește evoluția prețurilor în marile orașe, cea mai mare creștere a consemnat-o orașul de la poalele Tâmpei (+18%). Practic, recordul consemnat în Brașov, mai accentuat pe segmentul locuințelor nou-construite, atestă menținerea unui interes crescut pentru proprietățile din orașele cu o calitate a vieții ridicată, în condițiile în care munca de la distanță rămâne o practică răspândită.

Pe ultimul loc în clasamentul scumpirilor, la polul opus de Brașov, se află Timișoara (+6,7).

Evoluție diferită atât în funcție de oraș, cât și în funcție de segmentul analizat

Pe segmentul proprietăților vechi, în anul 2021, cel mai mare avans s-a înregistrat în Cluj Napoca (+17,7), iar cea mai scăzută evoluție s-a înregistrat tot în Timișoara (+5,4%). Pe segmentul unităților locative nou-construite, pe de altă parte, Brașovul a consemnat cea mai mare creștere (+16,0%), în timp ce Iașiul se află la polul opus, cu cea mai mica creștere (+9,7%).

Citește și: 2021 – anul cu tranzacții record pe piața terenurilor. Consultanții Colliers subliniază că s-au înregistrat tranzacții la valori rar văzute post-2008

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: Prețurile apartamentelor la început de 2022. Cluj-Napoca revine în fruntea clasamentului scumpirilor

Citește și: România – țara cu cei mai mulți proprietari. Locuințele românilor, în raport cu locuințele europenilor

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: Creștere susținută a prețurilor apartamentelor în 2021. Evoluția la 12 luni în marile orașe

 

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])