Numărul autorizațiilor de construire emise pe parcursul lunii august pentru clădiri rezidențiale a fost în creștere cu aproape 2% față de iulie. Chiar și așa, ne menținem la acest capitol mult sub nivelul înregistrat la sfârșitul verii trecute.
În luna august s-au eliberat 3.115 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu o suprafață utilă totală de 730.973 de mp. Din total, 68% au fost eliberate pentru zona rurală, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Sunt considerate clădiri rezidențiale acelea care sunt folosite integral sau în cea mai mare parte pentru locuit (peste 50% din spațiul locuibil sau din volumul construit).
Comparativ cu luna precedentă, creșterea cu aproape 2% s-a reflectat în patru regiuni de dezvoltare, mai exact Sud-Est, Sud-Muntenia, București-Ilfov și Nord-Est.
În schimb, numărul autorizațiilor eliberate pentru clădiri rezidențiale în luna august a fost cu 23% sub cel înregistrat în perioada similară din 2022. S-a redus, totodată, suprafața utilă totală cu aproape 32%, potrivit INS.
Au apărut, astfel, scăderi în toate regiunile de dezvoltare, cele mai semnificative în Nord-Vestul și în Nord-Estul țării. La polul opus, s-a aflat zona București-Ilfov unde s-au eliberat cu 79 de autorizații mai puțin în august 2023 decât în august 2022.
Tot la sfârșitul acestei veri s-au eliberat și 541 de autorizații de construire pentru clădiri nerezidențiale, în suprafață utilă totală de 226.982 de mp. Numărul acestora este în scădere atât față de iulie, cât și față de intervalul similar al anului trecut.
Clădirile nerezidențiale sunt destinate în exclusivitate sau, în principal, altor scopuri decât cele rezidențiale. Dacă cel puțin jumătate din suprafața totală utilă este utilizată în scopuri rezidențiale, clădirea este clasificată ca o clădire rezidențială. Din această categorie pot face parte clădirile administrative, hotelurile, clădirile pentru comerț cu amănuntul și ridicata, clădiri industriale, depozite și altele.