Cine deține cele mai valoroase portofolii imobiliare din România?

Raportul Real Estate Premier League: Rezidențialul este în acest moment cel mai activ sector imobiliar din România. Peste 8 miliarde de Euro este valoarea portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari.


Rezidențialul este, în acest moment, cel mai activ sector imobiliar din România, cu o serie de investitori locali și internaționali aflați în fruntea clasamentului celor mai mari ansambluri rezidențiale în construcție pe segmentul quality, (mediu și premium) cu peste 3.000 de unități în construcție, conform datelor centralizate de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) de la Cushman & Wakefield Echinox pentru raportul Real Estate Premier League.

Conform datelor transmise de SVN România pentru BREC, cele mai mari proiecte rezidențiale pe segmentul quality, (mediu și premium), sunt în construcție, la acest moment în București și suburbii. Acestea sunt: One Cotroceni Park (cu 868 apartamente), Nusco City, deținut de familia Nusco (622 de apartamente), Greenfield Residence (544 apartamente), Cortina North (530 apartamente), o investiție Eden Capital Development și Belvedere Residences – London Partners (482 de apartamente).

”Vom investi in noi proiecte rezidențiale sau mixte, cu focus pe segmentele midlle și upper, unde vedem un mare potențial de creștere. În paralel, ne vom dezvolta portofoliul de proprietăți pentru închiriat”, a declarat pentru BUCHAREST REAL ESTATE CLUB Victor Căpitanu, Co-Fondator One United Properties.

Peste 8 miliarde de Euro este valoarea portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari, conform datelor transmise de BREC

Potrivit Raportului Real Estate Premier League, transmis de BREC, cele mai valoroase portofolii imobiliare din România sunt deținute de: Alex Morar – CEO al NEPI Rockcastle cu investiții în retail, Dimitris Raptis – CEO al Globalworth, cu investiții în portofolii de birouri, comerciale și logistice, Doron Klein, CEO al AFI Europe România, cu investiții în retail, birouri și rezidențial, Iulian Dascălu, fondator al Iulius Group (retail și birouri), Remon Vos, fondator al dezvoltatorului logistic CTP, Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz, cu investiții în retail și birouri și Jeroen Biermans, Country Manager al dezvoltatorului logistic WDP administrează cele mai valoroase portofolii imobiliare din România.

Investitorii locali dețin cele mai mari proiecte de birouri aflate în construcție. Cele mai mari proiecte de birouri în construcție sunt deținute de investitorii locali One United Properties (One Cotroceni Park I & II – 80.000 mp) și Iulius Group (Palas Campus Iași – 60.000 mp și UBC 0 Timișoara – 32.000 mp), în clasament urmând proiecte deținute de fondurile Atenor (Belgia) – Expo 48.500 mp și Portland Trust – J8 Office Park – 45.000 mp.

”Vom continua să monitorizăm oportunitățile atractive de investiții în sectorul de birouri – ne aflăm în poziția privilegiată de a dispune de ample lichidați, iar scopul este să investim înțelept”, a declarat pentru BUCHAREST REAL ESTATE CLUB Dimitris Raptis, CEO al grupului Globalworth, cel mai mare investitor pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est. Globalworth va finaliza anul acesta noua clădire Globalworth Square (28.400 mp), ce dispune de cel mai avansat grad de tehnologie și inovație din portofoliul dezvoltatorului.

Pe piața logistică, cele mai mari proiecte în construcție sunt deținute de investitori străini

CTP, fondat de Remon Vos (Cehia) se află în top cu CTPark Bucharest 20-21 (101.800 mp) și CTPark Bucharest North (40.000 mp) iar dezvoltatorul belgian WDP, condus de Jeroen Biermans cu WDP Craiova (58.000 mp), WDP Park Timișoara (57.000 mp) și WDP Park Ștefănești (50.000 mp).

În sectorul de retail domină de asemenea investițiile străine, în proiecte de tip parcuri de retail sau extinderi ale centrelor comerciale existente. Extinderea Colosseum Mall, deținut de Panico Panayi (cu 16.500 mp) și noul parc de retail Bârlad Value Center (16.300 mp) dezvoltat de Prime Kapital, o companie fondată de Martin Slabbert, sunt cele mai mari dintre proiectele curente de investiții în retail.

INVESTIȚIILE CONTINUĂ

Fondul austriac Immofinanz se concentrează pe dezvoltarea brandului de birouri myhive și a brandului de retail VIVO! și STOP SHOP, în timp ce dezvoltatorul belgian Speedwell va lansa vânzările pentru noul proiect mixt Paltim de la Timișoara în toamna acestui an și intenționează să achiziționeze cel puțin câte 2 noi terenuri anual în România pentru dezvoltări rezidențiale sau mixte, conform declarațiilor oficialilor companiilor pentru BREC PREMIER LEAGUE.

Element Industrial, parte din grupul Element, are în pipeline proiecte de 300.000 mp pentru următorii trei ani, atât în București – hubul de la Buftea – cât și în țară, în orașe precum Ploiești, Bacău, Pitești sau Brăila.

Skanska a început dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Equilibrium și continuă investițiile, în timp ce Vastint pregătește faza a doua a proiectului Timpuri Noi Square, în suprafață de 100.000 mp.

Fondul austriac S IMMO lucrează la un nou proiect boutique de birouri – Dorobanți Office Building (5.000 mp), CA IMMO anunță continuarea investițiilor în renovare și retehnologizarea clădirilor existente, iar fondul de investiții Lion`s Head prospectează piața pentru noi achiziții, ”luând în considerare noi segmente”, conform declarației dată de Anca Simionescu, Country Manager pentru România al Lion`s Head.

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este principala platformă de promovare a pieței locale de real – estate, atât pe plan intern cât și pe piețele internaționale.

Companiile membre BREC sunt investitori majori, locali și internaționali, în economia României, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, rezidențial.

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])