Este prea devreme să putem estima impactul pe care ar putea să îl aibă asupra cererii și asupra prețurilor răspândirea noului coronavirus (COVID-19) în România. Stategiile pe care le vor aplica agențiile imobiliare în contextul de față vor dicta intensitatea cu care vor fi influențate de acest fenomen, în timp ce dezvoltatorii cu proiecte rezidențiale de calitate în portofoliu nu ar trebui să fie afectați în mod semnificativ. Perioada pe care se va extinde această situație tensionată va fi un element definitoriu inclusiv pentru evoluția de viitor a pieței imobiliare, este de părere Eugen Encuțescu, managerul companiei imobiliare Eugene Estate, cu birouri în București și în Timișoara, și vicepreședintele Comunității Elitelor Imobiliare din România (CEIR).
“Este evident faptul că toate sectoarele economice sunt interconectate și cu siguranță vor fi repercusiuni în toate piețele. La momentul de față, nu putem evalua pagubele economice produse și nici impactul acestora în piața imobiliară. Depinde foarte mult de perioada de timp în care se vor redresa toate ramurile economice, abia după aceea putând să evaluăm impactul asupra industriei imobiliare”, ne-a declarat Eugen Encuțescu.
“Agențiile imobiliare vor fi și ele impactate într-o mai mare sau mai mică măsură, depinzând de strategiile pe care le vor aplica și adaptabilitatea pe care o vor avea la realitățile cotidiene. Dezvoltatorii imobiliari care au în portofoliu unități locative de calitate vor fi impactați cel mai puțin, având în vedere că au valoare adăugată la produsele pe care le oferă”, a mai explicat el.
Managerul Eugene Estate spune că, la nivelul companiei pe care o conduce s-au luat măsuri concrete de instruire a personalului pentru a preveni contractarea și răspândirea COVID-19, dar și că în ultima perioadă au apărut unele semne care indică o reticența în privința participării la vizionări.
“În activitatea de zi cu zi am observat o oarecare reticență a anumitor persoane de a participa la vizionarea proprietăților, atât la biroul din București, cât și la cel din Timișoara. Deocamdată, nu putem spune că acest aspect reprezintă un fenomen, interesul fiind în continuare crescut, dar analizăm permanent evoluția pentru a putea lua măsurile care se impun la momentele potrivite”, ne-a spus Encuțescu.
În Capitală, de altfel, au fost confirmate cele mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 până la acest moment. La ora publicării articolul, 22 de cazuri erau confirmate. În Timișoara au apărut unele dintre primele cazuri din România. Până acum au fost diagnosticate aici 5 persoane. Unii pacienți au fost declarați vindecați.
Citește și: Sfatul medicului pentru agenții imobiliari. Cum ne protejăm de coronavirus?
“Transmitem informații corecte atât vânzătorilor, cât și cumpărătorilor cu care interacționăm, îndemn pe care îl facem către toți jucătorii din piață”, a adăugat managerul Eugene Estate.
El a ținut să precizeze, totodată, că la nivelul CEIR este comunicat intens orice subiect important pentru piața imobiliară. “Preocuparea noastră este aceea de a găsi soluții benefice atât pentru membrii asociației specific, cât și pentru întreaga breaslă în general”, a conchis el.
În România au fost confirmate, până la ora publicării acestui articol, 48 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. Dintre acestea, 6 au fost declarate vindecate și au fost externate.
Până pe 11 martie, au fost raportate 17.430 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția și Andora, cele mai multe în Italia, Franța, Germania, Spania și Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus pe 11 martie. La nivel mondial, au fost confirmate peste 118.000 de cazuri de infectare cu COVID-19. Până acum 4.292 de persoane au murit și 68.266 au fost declarate vindecate.
Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare. Odată declarată o astfel de situație, este de așteptat ca boala să atingă comunități numeroase. Acesta este, de asemenea, un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.
Ultima pandemie a fost declarată de OMS în 2009, fiind vorba despre gripa AH1N1, și s-a încheiat în vara lui 2010. Cea mai severă pandemie din ultimul secol a fost cea din timpul gripei spaniole din anul 1918.