Light Dark

A lucrat în învățământ și a urmat studii în domeniul Economiei Industriei, Transporturilor și Telecomunicațiilor. Alături de soțul său și-a descoperit însă pasiunea pentru imobiliare și a fondat una dintre cele mai longevive agenții imobiliare din țară, într-un moment în care piața din Cluj-Napoca se afla încă la început. Acum, se poate lăuda cu 29 de ani de experiență în real estate și cu numeroase împliniri pe plan profesional. Este vorba despre Carmen Miron, Director de Vânzări pentru agenția imobiliară Edil.

“Pasiunea pentru real estate am descoperit-o în 1992, anul în care ne-am deschis propria agenție imobiliară, după ce părinții au reușit să cumpere o garsonieră imediat după nunta noastră. Pentru soțul meu, domeniul imobiliar a început să fie foarte atractiv și provocator, pasiune care în scurt timp mi-a transmis-o și mie”, ne-a povestit Carmen Miron.

“Am lăsat cariera mea în învățământ pe care o profesasem după terminarea liceului și am început să devin mentor pentru mine însămi, dar și pentru mulți tineri care acceptau provocarea unui domeniu cu totul nou, cel imobiliar”, ne-a mai explicat ea, adăugând că, la momentul înființării agenției, piața clujeană abia se forma și pe plan local existau doar două astfel de business-uri.

De-a lungul celor aproape 30 de ani de lucru în real estate, Directorul de Vânzări Edil spune că a întâmpinat, așa cum era de așteptat, și unele obstacole, cele mai mari dintre acestea fiind legate de lipsa educației în domeniu și de dezinformare.

“Aceste aspecte se reflectau în serviciile oferite de agențiile imobiliare. Soluția adoptată a fost să ne asumăm responsabilitatea și să educăm chiar noi piața, pentru că ne doream schimbarea acestor percepții față de consilierii imobiliari și față de serviciile unei agenții imobiliare în general”, a spus Carmen Miron, oferindu-ne câteva detalii și despre o provocare majoră pe care a întâlnit-o la câțiva ani după ce a început să lucreze în domeniu, respectiv criza economică din anul 1998.

“A lovit puternic piața imobiliară din România și din lume, moment în care din mulțimea de agenții imobiliare existente au supraviețuit doar câteva”, ne-a explicat ea. Pentru a depăși această perioadă dificilă, cei de la Edil și-au îndreptat toate serviciile către zona închirierilor, pentru că numărul tranzacțiilor de pe piața rezidențială era în declin.

Carmen Miron spune că de pe urma întâmplărilor de atunci a învățat o lecție importantă, respectiv importanța flexibilității și a abilității de a te adapta la schimbările impuse de mediul economic pentru a menține succesul afacerii. “Toți avem de făcut o alegere – ori ne adaptăm și ne schimbăm tactica pentru a supraviețui și pentru a evolua, ori ne plângem de situație și riscăm să stagnăm sau să dispărem din decor”, a mai spus ea.

De altfel, tocmai faptul că în ciuda greutăților apărute în calea sa și a perioadelor dificile care au pus-o la încercare a continuat să meargă înainte și nu a renunțat la cariera și la afacerea sa, reprezintă pentru ea marea sa reușită în viața profesională. “Am continuat să ne adaptăm la schimbări, să găsim soluții și, astfel, am atins și succesul. Acest lucru este important pentru mine. Îmi demonstrează faptul că pot trece peste orice și că pot transforma orice vis în realitate prin muncă, ambiție, tenacitate și dedicare”, spune Miron.

Iar lucrul care o motivează zilnic este acela că poate să le fie de folos celor din jurul său, fie ei colegi sau clienți. “Încerc să trasmit din pasiunea și ardoarea care mă animă personal în munca din domeniul imobiliar”, ne-a împărtășit ea.

Curajul și tenacitatea, elemente esențiale dacă vrei să lucrezi în real estate

Imobiliarele nu mai sunt de mult un domeniu dominat de bărbați. Iar succesul femeilor poate fi garantat de abilitățile native de care acestea dau dovadă.

“Femeile sunt potrivite pentru acest job pentru că, din ce am observat eu, sunt mai luptătoare. De asemenea, se apropie mai ușor de clienți, sunt perseverente, deci nu renunță ușor. Mai mult decât atât, pentru ele orice eșec este valoros, pentru că devine factor motivațional”, spune reprezentanta agenției clujene.

Carmen Miron are și un sfat pentru cele care se gândesc să facă primii pași în domeniu – “să muncească foarte mult, să fie conștiente că o carieră înseamnă sacrificiu personal. Trebuie să fie curajoase, să se dedice și să fie tenace și perseverente”. Munca în domeniu le va aduce cu siguranță satisfacție profesională, dar vine însă și cu un dezavantaj, ce-i drept întâlnit de femei în orice domeniu – dificultatea de a-și împărți timpul între carieră și familie.

Planuri pentru anul 2020

Anul trecut a fost unul plin, cu suișuri și coborâșuri, de-a lungul căruia Miron spune că a întâmpinat mai multe încercări. Cu toate acestea, ea privește cu optimism 2020. “Ne propunem să rămânem la fel de ancorați în munca noastră și, mai ales, cum spune și motto-ul Edil, să fim dedicați reușitei clienților noștri. Și nu în ultimul rând, dorim să îi ajutăm pe cei care vor să descopere ce înseamnă cariera în imobiliare”, ne-a spus ea despre planurile agenției.

Cât despre piața rezidențială locală, fondatoarea Edil este de părere că aceasta va rămâne un punct important pe harta țării și că va continua să atragă investitori.

Citește și: Reprezintă un cunoscut proiect din Brașov și lucrează pentru un dezvoltator cu investiții de milioane de euro. Iată cum vede ea rolul femeii în real estate

Citește și:  21 de ani dedicați excelenței. „Este o onoare să fac parte din viața oamenilor într-un moment atât de important cum este vânzarea sau cumpărarea unei proprietăți”