Light Dark

Pandemia de coronavirus va avea, cu siguranță, pe termen scurt un impact asupra pieței imobiliare. Pe termen lung însă, investițiile în real estate se vor dovedi a fi mult mai sigure față de cele făcute pe piețele bursiere, este de părere Walid Moussa, președintele mondial al Federației Internaționale Imobiliare (FIABCI), o organizație gigant prezentă în 70 de țări de pe întreg mapamondul.

“Pandemia de coronavirus va avea cu siguranță un impact asupra pieței imobiliare. Așa cum se poate observa deja, toate piețele se află pe o traiectorie descendentă. Este o situație de criză foarte periculoasă. Nu știm ce ne rezervă viitorul apropriat, nu știm ce se va întâmpla, dar cu siguranță toate acestea vor avea un impact negativ asupra pieței imobiliare pentru că ritmul de tranzacționare va încetini”, ne-a declarat Walid Moussa, într-un interviu acordat în exclusivitate.

“Piețele bursiere s-au prăbușit în Europa, în Statele Unite ale Americii, peste tot. Se demonstrează încă o dată că investițiile în imobiliare sunt cele mai sigure, în special pe timp de criză. De la o zi la alta vezi că acțiunile se pot prăbuși. Piața imobiliară este mai lentă, poate fi afectată, dar mai greu”, ne-a mai explicat președintele mondial al FIABCI.

Piețele bursiere europene și asiatice continuă să scadă inclusiv la începutul acestei săptămâni, în ciuda eforturilor făcute de băncile centrale pentru a contracara efectele pandemiei. Și bursa de la București este în scădere. Aceasta se află, în prezent, la un nivel similar cu cel din luna decembrie a anului 2018, perioadă în care se făceau simțite pe plan local efectele OUG 114.

Rezerva Federală a SUA a anunțat, încă de duminică, o tăiere puternică a dobânzii de referință, în încercarea de a reduce efectele COVID-19 asupra economiei și asupra burselor.

Este destul de devreme pentru a putea anticipa, la ora actuală, ce efect va avea răspândirea COVID-19 la nivelul dezvoltatorilor activi pe piața imobiliară, dar cu siguranță toate tipurile de investiții, inclusiv cele în acest sector, vor fi păstrate în așteptare, dacă luăm în considerare situația actuală, este de părere Moussa. Vor exista însă și excepții de la această regulă.

“Există mereu o excepție atunci când vine vorba despre investitorii care poate vor aștepta să găsească unele oportunități. Dacă această situație de criză se va extinde pe o perioadă de timp mai îndelungată, vom vedea investititori căutând oportunități. Acest lucru nu se va întâmpla acum, ci mai târziu, într-o etapă ulterioară”, a spus președintele FIABCI.

Este posibil, de asemenea, să vedem scăderi la nivelul prețurilor, în special în zonele cele mai afectate de pandemia de COVID-19, tot în cazul în care situația aceasta se va menține pe termen lung.

Până acum, s-au înregistrat peste 170.000 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe dintre acestea în China, Italia, Iran și Coreea de Sud. În Europa, țările cele mai afectate, pe lângă Italia, sunt Spania, Franța, Germania, Elveția și Marea Britanie, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Sfaturile președintelui mondial FIABCI pentru agenții imobiliari din România

În aproape trei săptămâni, în țara noastră au fost confirmate 158 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Circa 3.000 de persoane se află în carantină și alte peste 15.000 sunt monitorizate la domiciliu. Autoritățile au luat mai multe hotărâri pentru a limita răspândirea COVID-19, inclusiv instituirea stării de urgență în România, începând din data de 16 martie.

Una dintre principalele măsuri de precauție recomandate de către medici rămâne însă limitarea interacțiunii cu alte persoane, lucru dificil atunci când lucrezi ca agent imobiliar. Președintele FIABCI subliniază însă importanța respectării sfaturilor venite din partea experților pentru ca profesioniștii din domeniu să se protejeze nu doar pe ei, ci și pe clienții și partenerii cu care ar urma să intre în contact.

Citește și: Sfatul medicului pentru agenții imobiliari. Cum ne protejăm de coronavirus?

Un prim pas în această direcție este cel de a lucra, pe cât posibil, de acasă și de a organiza întâlniri doar după o calificare extrem de temeinică a potențialilor clienți. “Toată munca ce implică aspecte legate de zona de marketing sau de partea administrativă poate fi făcută de acasă. Agentul prin intermeidul sistemului său CRM poate să trimită ofertele și să-și facă munca de prospectare. În general, datele sunt stocate în cloud, deci se poate lucra ușor de acasă”, ne-a spus Walid Moussa.

“Agenții imobiliari ar trebui să se limiteze la întâlniri cu clienții serioși, să ia cele mai bune precauții cu putință, să folosească măștile speciale, să se spele pe mâini, să păstreze distanța față de client, să nu stea mai aproape de un metru și jumătate față de acesta, să folosească mănuși, gel dezinfectant”, le-a mai transmis el celor care lucrează în domeniu în România.

“Trebuie să filtreze bine clienții și să meargă doar la întâlnirile urgente, cu clienți serioși, luând toate precauțiile necesare. Puțini clienți vor fi cu adevărat serioși să cumpere o proprietate în condițiile actuale”, a ținut să sublinieze președintele mondial al FIABCI.

Citește și: Măsuri urgente propuse Guvernului de FPSC pentru a salva sectorul construcțiilor de efectele pandemiei de coronavirus

Citește și: Sfaturi pentru cumpărători și dezvoltatori de la CEO-ul unei companii de consultanță din București

Citește și: Primele efecte ale noului coronavirus se fac simțite pe piețele imobiliare. Situațiile cu care se confruntă agenții