Piața imobiliară din Timișoara a fost și ea lovită de efectele pandemiei de COVID-19, cererea ajungând să se diminueze semnificativ pe unele segmente. Cu toate acestea, orașul dispune de o caracteristică ce îl diferențiază de altele din România, care ar putea să îi ofere un avantaj în contextul generat de noul coronaviurs. Iată ce schimbări ar putea să apară pe plan local în următoarele săptămâni.
În Timișoara au apărut unele dintre primele cazuri confirmate de COVID-19 de pe teritoriul țării noastre, dar activitatea din imobiliare nu a avut de suferit încă de la început. Instaurarea stării de urgență și, implicit, izolarea populației a fost însă punctul de cotitură. Activitatea în cadrul agenției Hitch&Mosher a fost, spre exemplu, segmentată. Unii dintre membrii echipei au ajuns să lucreze de acasă, alții au intrat în șomaj tehnic, iar cei responsabili de partea administrativă a business-ului au continuat să meargă la birou. Abia după Paște și după anunțul de ridicare a măsurilor de izolare din 15 mai au început să se vadă primele semne de revenire pe plan local.
“Până la momentul în care s-a decretat starea de urgență, compania noastră a lucrat, evident păstrând măsurile de siguranță. Din momentul respectiv, deși am păstrat biroul deschis într-o anumită măsură și activitatea la fel, lucrurile au intrat într-o perioadă de latență din toate punctele de vedere. La nivel de solicitări, de cereri, după Paște lucrurile au început din nou să fie atractive”, ne-a declarat Marius Șchiopotă, co-fondator și Managing Partner Hitch&Mosher, în cadrul celui mai nou webinar CPI la care au participat aproape 200 de profesioniști în imobiliare.
Cerere există în continuare pe segmentul rezidențial, nu s-a estompat în totalitate în ciuda situației dificile generate de COVID-19, ne-a mai spus el, iar casele au devenit tot mai căutate pe fondul izolării. “Am și tranzacționat în perioada aceasta case, pe un ecart de la 250.000 de euro în sus”, a mai adăugat Șchiopotă.
La nivelul locuințelor noi se simte deja o ușoară revigorare în privința cererii, lipsa unui stoc semnificativ putând fi de această dată un lucru bun. “Suntem într-o situația poate mai fericită decât alte orașe ale țării. Nu există stoc încă pe piața din Timișoara”, a explicat Managing Partner-ul Hitch&Mosher în cadrul webinarului CPI, menționând, totodată, că în ciuda dificultăților apărute pe fondul COVID-19 dezvoltatorii au continuat să lucreze la proiectele lor și nu au sistat munca pe șantiere.
Un alt aspect pozitiv observat de Șchiopotă în ultima perioadă este și acela că cei care apelează la serviciile agenției sunt foarte hotărâți să facă o achiziție, nu doar prospectează piața.
Biroul Hitch&Mosher se redeschide de pe 4 mai, iar în funcție de cum vor evolua lucrurile pe parcursul următoarelor săptămâni, până în 15 mai când se presupune că unele dintre măsurile luate pentru izolarea populației ar urma să fie ridicate, se vor lua noi decizii privind activitatea agenției.
Marius Șchiopotă consideră că cererea va rămâne într-o stare de latență un timp, iar oamenii vor fi foarte atenți cu bugetul pe care îl vor avea la dispoziție și vor fi dispuși să îl dea pentru a face o achiziție imobiliară. Cât despre prețuri, acesta susține că, în opinia sa, nu vom asista la modificări semnificative la acest capitol.
“Nu previzionez o scădere pronunțată a prețurilor și consider că dacă aceasta va veni va fi cu siguranță din latența deciziei pe care clienții o vor arăta în perioada care urmează. Nu există stoc pe piața timișoreană și o exagerare a reducerii procentuale a prețurilor, din punctul nostru de vedere, nu este posibilă”, ne-a declarat el, menționând că aceasta ar putea ajunge cel mult până la 10%.
“Mai rămân de luat în calcul, în perioada următoare, evoluția economiei și contextului social pe care îl vom trăi cu toții, dar perspectiva, din punctul meu de vedere, nu este una care să ne îngrijoreze”, a declarat Șchiopotă la CPI Webinar.
Segmentul închirierilor va cunoaște, totodată, o dezvoltare mult mai amplă ca înainte în opinia sa. Chiriile pentru case care să aibă și curte ar putea fi tot mai atractive în continuare.
Citește și: Mersul pieței imobiliare din Iași în contextul COVID-19. La ce ne putem aștepta după 15 mai?
Citește și: Circa 8.600 de autorizații, eliberate în trei luni. Și-a pus amprenta COVID-19 și aici?
Citește și: Legea agenților imobiliari, respinsă de Senat. Ce urmează?