Light Dark

După ce a primit aviz negativ în Comisia Juridică și raport negativ de la Comisia pentru muncă, propunerea legislativă care are ca obiectiv reglementarea activității agenților imobiliari din România și implementarea unui proces de atestare pentru cei care vor să lucreze în domeniu a fost respinsă de Senat.

Propunerea legislativă (L145/2020) a fost înaintată de trei deputați PNL – Gabriel Andronache, Ioan Cupșa și Florin-Claudiu Roman. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, camera decizională fiind Camera Deputaților.

Noua lege a fost respinsă în ședința din 28 aprilie (nr. voturi: DA= 103 NU=27 AB=0) și înaintată spre dezbatere Camerei Deputaților.

Propunere legislativă are ca scop readucerea în vigoare a normelor din Ordonanța nr.3/2000, care au fost declarate constituționale, și completarea lor cu dispoziții pentru elaborarea unui mecanism de atestare și reatestare dedicat agenților imobiliari.

CONSULTĂ AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

Vă reamintim că ordonanța avea la bază Uniunea Națională a Agenților Imobiliari, creată prin reorganizarea Asociației Române a Agențiilor Imobiliare. Persoanele interesate să activeze în domeniu puteau dobândi calitatea de agent imobiliar după absolvirea unui curs de pregătire, pe baza unui examen. Reatestarea agenților trebuia făcută o dată la doi ani, iar cei care fie nu se prezentau, fie nu promovau examenul nu mai aveau voie să profeseze. În plus, pentru a deveni agent imobiliar o persoană trebuie să nu fi fost condamnată definitiv pentru intracțiuni contra patrimoniului sau pentru infracțiuni de fals.

Problema a fost că articolele 13-32, care făceau referire la modalitățile de organizare și de funcționare a Uniunii, au fost declarate neconstituționale și ordonanța a ajuns să fie abrogată în 2003, prin Legea nr. 581/2003.

CONSULTĂ AICI ORDONANȚA NR.3/2000

Dacă nouă lege va intra în vigoare, meseria va putea fi practicată doar de cei care:

  1. au capacitate deplină de exercițiu;
  2. nu au fost condamnați pentru infracțiuni săvânșite cu violență, infracțiuni contra patrimoniului public ori privat sau infracțiuni de fals;
  3. au promovat examenul de dobândire a calității de agent imobiliar.

Examenul ar urma să fie organizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, după absolvirea cursului de specializare cu o durată de cel puțin șase luni de formare profesională, dintre care cel puțin trei de practică.

O dată la fiecare 2 ani s-ar face retestarea agenților imobiliari. Cei care nu se prezintă sau care nu promovează verificarea au activitatea suspendată și sunt radiați din Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI). Și acesta din urmă are la bază o idee din vechea lege. Pe atunci, se numea simplu Registrul agenților imobiliari.

Citește și: Intermediere sau exclusivitate? Modul de lucru preferat în diverse state din Europa și comisioanele practicate de agențiile imobiliare

Citește și: Ce câștiguri au avut agenții imobiliari în 2019? 7% au obținut aproape 4.200 de euro lunar

Citește și: Cinci pași simpli propuși vânzătorilor în vreme de COVID-19 de un trainer cu experiență internațională