Light Dark

În România, intermedierea și exclusivitatea coexistă, fiecare agenție adaptându-se propriei piețe și clientele, nu există la ora actuală o legislație care să reglementeze domeniul imobiliar, iar nivelul comisioanelor practicate reflectă, mai degrabă, partea inferioară a grilei celor percepute în alte țări din regiune, arată un studiu realizat de agenția Blitz.

comision agent imobiliar

În țări precum Austria, Elveția, Finlanda sau Irlanda, agențiile imobiliare lucrează în proporție de 98%-99% în exclusivitate, în timp ce pe piețele din Ungaria, Ucraina, Slovacia, Macedonia, Lituania, Muntenegru, Grecia, Germania sau Croația este preferată intermedierea, arată rezultatele studiului realizat pe baza datelor colectate de Blitz prin chestionar telefonic, pe o durată de 6 săptămâni, de la un eșantion de 242 de agenții imobiliare din 49 de state europene.

Irlandezii, spre exemplu, sunt în favoarea exclusivității pentru că, în opinia lor, implicarea mai multor agenții în procesul de vânzare sau de închiriere aferent unei singure proprietăți poate duce la complicarea acestuia. Pe de altă parte, cei din statele unde este practicată cu predilecție intermedierea susțin că astfel clientul poate să își promoveze mai bine oferta și să fie mai bine reprezentat.

Cele mai multe agenții care au luat parte la studiu practică în paralel atât exclusivitatea, cât și intermedierea, în funcție de oferta concretă, considerând acest lucru în avantajul clientului, conform rezultatelor studiului.

Există și câteva exemple rare în care se impune prin legislație aderarea la un singur model de lucru. Un astfel de caz poate fi întâlnit în Monaco.

“Un aspect interesant menționat de o parte a agențiilor din anumite state este că e o practică obișnuită ca agențiile să colaboreze între ele pentru o tranzacție și ulterior comisionul se împarte în mod egal. Astfel de situații se regăsesc în Cipru, Italia, Portugalia și Slovacia. Acest lucru nu se regăsește însă în aceeași măsură la agențiile din România”, spun reprezentanții Blitz.

Cât despre comisioanele practicate în țările europene, rezultatele studiului arată că, în general, la vânzare acestea se încadrează în intervalul 3%-5% atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător.

“În România, comisionul mediu perceput de cele mai multe agenții este de doar 1%-2% la cumpărător și 2%-3% pentru vânzător”, explică reprezentanții agenției cu sediul în Cluj-Napoca.

Unele dintre cele mai mari comisioane sunt percepute de agențiile din Cipru și din Spania, respectiv 3%-5% de la cumpărător și 3% de la vânzător, dar și de cele din Monaco și Malta, 5% de la vânzător și 3% de la cumpărător. În Portugalia, agențiile cer un comision de 5% de la vânzător.

La polul opus se află state precum Albania, Armenia sau Belarus. În Albania, spre exemplu, comisionul perceput vânzătorului este de 3%, iar cel perceput cumpărătorului este de 1%. În Armenia se percepe un comision de 2,5% atât vânzătorului, cât și cumpărătorului, în timp ce în Belarus acesta coboară la 2% pentru ambele părți implicate în tranzacție.

Există și cazuri în care se utilizează un comision fix, stabilit în funcție de valoarea proprietății scoase pe piață. Situații de acest gen pot fi întâlnite în Belgia, Croația, Elveția și Irlanda.

Infografic: studiu Blitz

Atunci când vine vorba despre proprietățiile date spre închiriere, cele mai multe agenții percep un comision echivalent unei chirii.

În Islanda, Lituania, Muntenegru, Republica Moldova, Italia, Slovacia sau Ungaria, acesta este suportat de proprietar, în timp ce în țări precum Turcia, Macedonia, Malta sau Germania, este împărțit în mod egal între proprietar și chiriaș.

“În Grecia, se percepe comision echivalent cu chiria pe o lună de la proprietar și o lună de la chiriaș, Albania 50% de la chiriaș și 100% de la proprietar”, se mai menționează în studiu.

Există și alte situații mai deosebite la nivelul regiunii. În Olanda sau Monaco, spre exemplu, comisionul este calculat pe baza chiriei anuale, 8%, respectiv 10% în valoarea acesteia.

Pe de altă parte, în Spania, Cipru sau Irlanda comisionul diferă în funcție de prețul perceput de proprietar.

“În ceea ce privește comisioanele din România, cea mai mare parte a agențiilor practică un comision de 50% din chiria imobilului închiriat, atât pentru proprietar, cât și pentru chiriaș”, se mai menționează în studiul celor de la Blitz.

Citește și: Comisionul agentului imobiliar. Ce așteptări au cumpărătorii și de ce unii încearcă să ajungă direct la proprietari

Citește și: Câți dintre ieșenii care apelează la serviciile agențiilor imobiliare ajung, efectiv, să încheie tranzacții cu ajutorul acestora?

Citește și: Comision: Știm ce spun clienții, cum răspund agenții?