Light Dark

În prima jumătate a anului 2019 au fost tranzacționați, la nivel național, 239.500 de mp de birouri, în creștere cu aproape 18% față de perioada similară a lui 2018. Tranzacțiile reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacționat pe parcursul anului trecut, iar dacă ritmul se va menține până la sfârșitul lui 2019, atunci nivelul din 2018 ar putea fi depășit cu 20%, potrivit estimărilor JLL România.

“Piața de birouri continuă să performeze și în 2019, ceea ce indică faptul că acest segment imobiliar a ajuns la un anumit grad de maturitate. Prezența dezvoltatorilor profesioniști, cu multă experiență și cu strategii adaptate noilor cerințe ale chiriașilor, a contribuit la maturizarea pieței. Aceasta se traduce printr-un echilibru între cerere și ofertă și ușoare fluctuații ale gradului de neocupare și la nivelul chiriei medii”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România.

Cei mai mulți chiriași au venit în al doilea trimestru din 2019 din sectorul de IT, dar și din cel medical și farmaceutic și din cel manufacturier.

Capitala a atras, tot în această perioadă, cel mai mare volum de tranzacții, mai exact 88% din totalul național. Aici suprafața închiriabilă a ajuns la 101.500 mp, iar cele mai căutate zone au fost Floreasca-Barbu Văcărescu, CBD (Central Business District), Nord-Expoziției și Dimitrie Pompeiu.

În București, stocul de birouri a crescut în prima jumătate a lui 2019 cu 178.300 de mp, reprezentând o majorare cu 6,7% a stocului existent la sfârșitul anului trecut și depășind pragul de 2,8 milioane de mp.

Pe poziția a doua în topul orașelor care au atras cel mai mare volum de tranzacții s-a aflat în al doilea trimestru Cluj-Napoca (6.300 de mp). Următoarele două poziții au fost ocupate de Timișoara (4.000 mp) și Iași (3.550 mp).

Citește și: Ar „fugi” mâine din polii de business ai Bucureștiului. În ce zone ar reloca angajații sediile firmelor și unde se dezvoltă, de fapt, spații office

Citește și: România, pe locul cinci în Europa la dezvoltarea parcurilor de retail. Stocul se ridică la 1,3 milioane de mp

Citește și: Topul celor mai impresionanți zgârie-nori finalizați în 2018 în lume. Aproape 32% cuprind spații rezidențiale