Sfârșitul anului trecut a adus cu sine o scădere a interesului cumpărătorilor pentru locuințele din Constanța. Cu toate acestea, pentru fiecare proprietate listată la vânzare pe Imobiliare.ro au existat aproximativ doi potențiali cumpărători.
Atractivitatea locuințelor vechi a avut puternic de suferit pe plan local față de finele lui 2023. O evoluție similară a putut fi observată și în celelalte mari centre regionale, excepție făcând doar Bucureștiul, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 „Piața imobiliară rezidențială, T4 2024”. DESCARCĂ AICI RAPORTUL INTEGRAL

În schimb, locuințele noi s-au aflat în vizorul mai multor potențiali cumpărători. Din păcate, însă, acestea din urmă au reprezentat doar 14% din totalul proprietăților puse în vânzare.
Restrângere a ofertei. Cel mai mic număr de locuințe noi de vânzare, în Constanța

În ultimele trei luni ale anului trecut au fost puse în vânzare 3.180 de case și apartamente aflate pe raza Municipiului Constanța. Chiar dacă tendința de scădere a ofertei înregistrată la nivel național a putut fi vizibilă și pe plan local, aceasta a fost mai temperată decât în alte orașe mari.
În Cluj-Napoca, de exemplu, oferta s-a diminuat în același interval de timp cu 13%, iar în Capitală cu 22%. Cei interesați de realizarea unei achiziții imobiliare au avut de ales, însă, din cel mai limitat număr de proprietăți noi, finalizate în ultimii 5 ani. Discutăm despre 460 de apartamente și case, cu 94% mai puține decât în București și cu 64% mai puține decât în Cluj-Napoca.
Prețurile din Constanța se apropie de cele din București. Au crescut cu 12% într-un an
Prețul mediu solicitat de proprietarii din Constanța pentru apartamentele puse în vânzare a ajuns în trimestrul IV al anului trecut să se apropie de cel practicat în București. Nu trebuie să pierdem însă din vedere diferența majoră înregistrată la nivelul ofertei între cele două orașe și nici cea dintre extremele pieței în materie de prețuri.
Dacă în orașul de pe malul Mării Negre au fost listate la vânzare aproximativ 3.000 de proprietăți rezidențiale în ultimele trei luni din 2024, în Capitală oferta totală a inclus aproape 30.000 de locuințe.
Între prețurile solicitate în cele mai scumpe și cele mai ieftine cartiere constănțene diferențele sunt de circa 800 de euro/mp, în timp ce pe piața bucureșteană cumpărătorii pot achita cu până la 2.000 euro/mp mai mult în funcție de localizarea apartamentului.

Mai multe tranzacții pe piața locală. Apartamentele se vând în cel mai scurt timp în Constanța
Aproximativ 9.800 de case, apartamente și terenuri de pe raza județului Constanța au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare pe parcursul trimestrului IV 2024, cu circa 23% mai multe decât în perioada similară din 2023, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Din totalul imobilelor tranzacționate, 3.100 au fost unități individuale, cu 35% mai multe decât în același interval din 2023, dar și mai multe decât în județe precum Iași, Cluj sau Ilfov.
Proprietarii au avut nevoie, în medie, de doar 43 de zile pentru identificarea cumpărătorilor. Apartamentele din Constanța au petrecut cea mai scurtă perioadă în piață. În București, de exemplu, locuințele au ajuns să se tranzacționeze în 48 de zile, în timp ce în Brașov perioada de vânzare a fost de aproximativ trei luni.
Marja de negociere practicată pe piața rezidențială constănțeană a fost de 3,42% în trimestrul IV, potrivit datelor Imobiliare.ro, ușor mai scăzută față de cea din București, dar mai mare decât cea din Brașov.
Crește numărul autorizațiilor emise la nivel județean, dar scade numărul locuințelor finalizate în regiune

Pe parcursul anului trecut au fost eliberate la nivelul județului Constanța 1.364 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). S-au emis cu aproape 10% mai multe autorizații la nivel județean decât în 2023.
Numărul locuințelor date în folosință în decursul primelor nouă luni a fost mai scăzut față de cel înregistrat în intervalul similar al anului 2023. Au fost finalizate aproximativ 4.400 de locuințe în regiunea de Sud-Est a țării, care include, conform metodologiei INS, pe lângă județul Constanța și județele Brăila, Buzău, Galați, Tulcea și Vrancea.
Spre comparație, în 2023 au fost finalizate circa 5.700 de locuințe de la începutul anului și până la finele lunii septembrie.
Cea mai puternică scădere a interesului pe segmentul închirierilor. Locuințele noi, preferate de chiriași
Interesul potențialilor chiriași pentru locuințele disponibile pe piața constănțeană a scăzut semnificativ la finele lui 2024. Discutăm despre o reducere a cererii cu 28%, cea mai mare înregistrată la nivelul principalelor orașe din țară.
Cererea s-a contractat cu mai bine de 30% în cazul apartamentelor și caselor vechi. În schimb, locuințele noi au atras cu 10% mai mulți potențiali chiriași. Oferta de locuințe noi a fost însă una extrem de limitată pe plan local.
Constanța, printre puținele orașe cu mai multe locuințe de închiriat. Oferta se menține limitată pe segmentul nou.

Dintr-un total de 36.790 de apartamente și case listate pentru închiriere în trimestrul IV în cele mai mari șase orașe din țară, aproximativ 3.000 s-au aflat în Constanța. Proprietarii au căutat chiriași pentru mai multe locuințe la finele lui 2024, dacă ne raportăm la situația înregistrată pe plan local în același interval din 2023.
Doar în Constanța și în Timișoara a crescut oferta totală de pe piața închirierilor. În Cluj-Napoca, București și Iași au putut fi observate reduceri de peste 10% la acest capitol.
Oferta de locuințe noi, pentru care lucrările de construcții au fost finalizate în ultimii cinci ani, se menține limitată, dar la un nivel similar cu cel aferent trimestrului IV 2023. Spre comparație, în Cluj-Napoca și în București oferta a scăzut cu 20%-30% în același interval.
Proprietarii mențin chiriile la un nivel constant. Cele mai mari sume, achitate de chiriașii care se mută în centru
Chiriile solicitate de proprietarii constănțeni s-au menținut, în mare parte, constante de la un trimestru la altul. O ușoară majorare a apărut doar în cazul garsonierelor. Bugetul necesar pentru închirierea unei locuințe de acest tip a ajuns de la 300 euro/lună în trimestrul III la 320 euro/lună în trimestrul IV.

Spre comparație, plătești 350 euro/lună pentru un studio la munte, în Brașov, 370 euro/lună în București sau Cluj-Napoca și doar 250 euro/lună în Timișoara.