Sfârșitul anului trecut a adus cu sine o scădere a interesului cumpărătorilor pentru proprietățile rezidențiale aflate în Iași listate la vânzare, dacă ne raportăm la situația înregistrată în aceeași perioadă din 2023. Cererea a scăzut, în principal, în cazul locuințelor de pe piața veche. O tendință similară a putut fi observată și în alte centre urbane majore, precum Brașov, Constanța, Timișoara sau Cluj-Napoca. Singura excepție de la regulă a fost dată de Capitală. Aici, apartamentele din blocuri vechi, dar și casele finalizate înainte de anul 2020 au atras mai mulți potențiali cumpărători decât la finele lui 2023.
În același timp, numărul proprietăților disponibile cumpărătorilor la nivelul pieței ieșene a scăzu, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 „Piața imobiliară rezidențială, T4 2024”. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL

Iași, a patra cea mai extinsă ofertă la vânzare. 1.660 de locuințe noi pentru cumpărători
Aproximativ 5.210 apartamente și case au fost scoase la vânzare de către proprietarii și dezvoltatorii din Iași în ultimele trei luni ale anului trecut. S-au căutat cumpărători pentru mai multe locuințe doar în București, în Cluj-Napoca și în Timișoara.

Din total, 32% dintre proprietățile rezidențiale disponibile pe piața locală au fost finalizate în ultimii cinci ani. Discutăm despre o ofertă care a inclus mai multe apartamente și case decât în Timișoara sau în Cluj-Napoca.
Prețurile locuințelor din Iași au crescut, totodată, mai mult în ultimul an decât cele practicate în cele două orașe menționate mai sus. De altfel, doar în Brașov proprietarii au efectuat scumpiri mai semnificative în acest interval de timp.
Apartamente mai scumpe în Iași. Zonele unde plătești cel puțin 2.000 euro/mp pentru o locuință
Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele listate la vânzare a ajuns la 1.657 euro/mp util în trimestrul IV din 2024. În perioada similară din 2023, acesta se menținea în jurul valorii de 1.400 euro/mp util, potrivit datelor Imobiliare.ro.
Observăm un avans cu 17% în ultimul an la nivelul prețurilor practicate pe piața rezidențială ieșeană. Spre comparație, apartamentele din Brașov s-au scumpit cu 19% în același interval de timp, iar cele din București cu 12%.
Cumpărătorii sunt așteptați să achite cel puțin 2.000 euro/mp util pentru a face o achiziție imobiliară în câteva dintre cartierele ieșene. Locuințele aflate în centrul orașului rămân cele mai scumpe la finele lui 2024.

Mai multe unități individuale vândute. Proprietarii găsesc cumpărători în două luni
Aproximativ 7.300 de imobile au fost vândute, la nivelul județului Iași, în trimestrul IV al anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), cu 6% mai puține decât în intervalul similar din 2023.
Spre comparație, în județul Brașov au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare 9.700 de imobile, iar în Timiș 8.900.
Din totalul imobilelor tranzacționate în Iași, 2.300 au fost unități individuale, cu 5% mai multe decât în trimestrul IV 2023, conform datelor ANCPI.
Proprietarii au avut nevoie de aproape două luni pentru a identifica acei cumpărători potriviți pentru locuințele pe care le-au listat la vânzare. Discutăm despre o perioadă petrecută în piață mai mare decât cea din orașe precum București sau Constanța, dar mai mică decât în Brașov sau Cluj-Napoca.
Marja de negociere a ajuns pe plan local la 3,1%, potrivit datelor Imobiliare.ro. Doar în Brașov prețurile sunt negociate mai puțin decât în Iași.
Numărul autorizațiilor crește simțitor. Se livrează mai puține locuințe în regiune

Pe parcursul anului trecut au fost eliberate la nivelul județului Iași 2.000 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 15% mai multe decât în 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Strict în trimestrul IV au fost emise 512 autorizații.
De la începutul lunii ianuarie și până la finele lunii septembrie au fost date în folosință 4.870 de locuințe la nivelul regiunii de dezvoltare de Nord-Est a țării, care include, potrivit metodologiei INS, atât județul Iași, cât și județele Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui. În 2023 au fost finalizate, în același interval de timp, circa 5.400 de locuințe.
Locuințele vechi, mai puțin atractive pentru chiriași. Cererea scade puternic
Cererea pentru locuințele listate la închiriere a scăzut simțitor la finele anului trecut comparativ cu situația înregistrată pe piața ieșeană în 2023. Doar în Constanța s-a putut observa o scădere mai puternică la acest capitol, respectiv cu 28%.
Locuințele vechi pierd teren în fața chiriașilor, acestea devenind mult mai puțin căutate față de finele lui 2023. Cererea se menține, în aceeași perioadă, la un nivel constant în cazul proprietăților pentru care lucrările de construire au fost finalizate în ultimii cinci ani.
Pe plan local au existat în trimestrul IV 2024 aproximativ doi potențiali chiriași pentru fiecare proprietate listată pe Imobiliare.ro în vederea închirierii.
Mai puține opțiuni pentru chiriași. Oferta pe segmentul nou, cea mai limitată din marile orașe
Ieșenii interesați de închirierea unei locuințe au avut de ales, în trimestrul IV, între cele aproximativ 1.800 de apartamente și case disponibile pe Imobiliare.ro. Oferta a fost cu 13% mai restrânsă decât în trimestrul IV 2023. Această scădere a fost a doua cea mai puternică înregistrată în rândul marilor orașe din țară, fiind depășită doar de cea aferentă pieței bucureștene. În Capitală au fost, însă, scoase pe piață aproape 30.000 de proprietăți.

Doar 330 dintre locuințele din Iași pentru care s-au căutat chiriași au fost noi, aceasta fiind cea mai limitată ofertă înregistrată în cele șase centre urbane majore pe care le monitorizăm.
Cresc chiriile în Iași. Plătești 550 euro/lună în cele mai scumpe zone din oraș
Proprietarii au mărit chiriile, în trimestrul IV, pentru garsoniere și pentru apartamentele cu 3 camere. Dacă în trimestrul III, un chiriaș avea nevoie de un buget de 330 euro/lună pentru a se muta într-o garsonieră, la finalul anului trecut cheltuielile acestuia creșteau lunar cu 20 de euro.

În cazul apartamentelor cu 3 camere, chiriile au fost majorate de la 520 euro/lună la 550 euro/lună. Cele mai mari chirii au fost solicitate ieșenilor care și-au dorit să se mute în locuințe aflate în centrul orașului, dar și în cartierele Copou și Tudor Vladimirescu. În medie, aceștia au achitat 550 euro lunar pentru un apartament.