Interesul potențialilor cumpărători pentru locuințele scoase la vânzare în Timișoara a scăzut la finalul anului trecut, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023. Pe plan local, cererea a înregistrat cel mai puternic declin în cazul proprietăților de pe piața veche, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 „Piața imobiliară rezidențială, T4 2024”.
Timișorenii sunt, însă, din ce în ce mai atrași de locuințele moderne, finalizate în ultimii cinci ani, care le oferă un standard de viață și un confort crescut. Am putut observa, astfel, în trimestrul IV un avans cu 4% la nivelul cererii pe acest segment al pieței în comparație cu finele lui 2023. DESCARCĂ AICI GRATUIT RAPORTUL

O veste bună pentru cumpărătorii care și-au căutat activ o locuință nouă în orașul de pe Bega a fost și aceea că oferta efectivă de proprietăți din această categorie s-a extins, fapt rar întâlnit în centrele regionale majore ale țării.
Excepție pe piața rezidențială din Timișoara. S-au pus în vânzare mai multe locuințe noi

Timișorenii interesați de realizarea unor achiziții imobiliare au avut de ales, în ultimele trei luni ale anului 2024, din aproximativ 7.330 de case și apartamente.
Pe plan local s-a putut observa o excepție la nivelul ofertei. Dacă în celelalte mari centre urbane ale țării monitorizate de Imobiliare.ro s-au putut observa scăderi în numărul proprietăților nou construite puse în vânzare, în Timișoara segmentul ofertei care a inclus locuințe finalizate în ultimii cinci ani s-a dezvoltat considerabil comparativ cu finele lui 2023.
În Cluj-Napoca, în schimb, oferta s-a restrâns în cazul locuințelor noi în același interval cu 37%, în timp ce în București s-a înregistrat o scădere cu 33%, iar în Iași cu 21%.
Prețuri în creștere în Timișoara. În cea mai ieftină zonă din oraș majorările au atins 10%
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Timișoara a ajuns în trimestrul IV al anului trecut la valoarea de 1.666 euro/mp util, după un avans cu 11% în ritm anual.
Majorările au fost făcute într-un ritm mai lent pe plan local decât în alte orașe mari din țară. În Brașov, de exemplu, apartamentele s-au scumpit în același interval de timp cu aproape 20%, în Iași cu 17%, iar în Cluj-Napoca cu 14%.
Chiar și în cele mai ieftine zone din oraș s-au putut observa creșteri semnificative ale prețurilor. În zona Fratelia-Steaua, proprietarii au crescut prețurile cu 10%, iar în Iosefin cu 9,5%.

Numărul tranzacțiilor imobiliare, în ușoară scădere. Proprietarii găsesc cumpărători în două luni
În ultimele trei luni ale anului trecut au fost vândute, la nivelul județului Timiș, 8.900 de imobile, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Spre comparație, în perioada similară din 2023 au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare 9.100 de case, terenuri și apartamente.
Din total, 3.100 au fost unități individuale, cu 3% mai puține decât în trimestrul IV 2023.
Proprietarii au avut nevoie, în medie, de două luni pentru identificarea cumpărătorilor, perioadă apropiată de cea întâlnită pe piața rezidențială din Cluj-Napoca sau din Iași. Apartamentele se vând mai repede decât în intervalul iulie-septembrie 2024, când proprietarii aveau nevoie de 65 de zile pentru a găsi un cumpărător.
Marja de negociere a înregistrat, de asemenea, o scădere față de trimestrul III, de la 4,4% la 3,6%, potrivit datelor Imobiliare.ro.
Mai multe autorizații în județul Timiș. Numărul locuințelor finalizate scade ușor în vestul țării

Pe parcursul anului trecut s-au eliberat pe raza județului Timiș aproape 2.400 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe plan local s-a putut observa un avans semnificativ la acest capitol față de situația înregistrată în 2023. Strict pe parcursul ultimului trimestru s-au eliberat puțin peste 600 de autorizații.
În primele nouă luni ale anului 2024 au fost finalizate, totodată, aproximativ 4.000 de locuințe în regiunea de dezvoltare de Vest a țării, care include potrivit metodologiei INS atât județul Timiș, cât și județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Acestea au reprezentat circa 10% din totalul locuințelor date în folosință la nivel național în intervalul de timp menționat.
Locuințele noi de închiriat atrag tot mai mulți timișoreni. Cererea scade ușor pe plan local
Interesul potențialilor chiriași pentru apartamentele și casele din Timișoara a scăzut ușor în ultimele luni ale anului trecut, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023.
Piața locală a urmat, astfel, tendința înregistrată la nivelul cererii în toate marile orașe din țară. Singura excepție de la regulă a fost dată de București, unde interesul chiriașilor a crescut cu 3%.
Mai puțini chiriași și-au arătat în trimestrul IV interesul pentru locuințele vechi disponibile pe plan local. În schimb, locuințele noi au devenit mai atractive pentru aceștia.
Se caută chiriași pentru mai multe proprietăți. Oferta, limitată pentru cei care vor o locuință modernă.

Proprietarii din Timișoara au căutat chiriași, în ultima parte a anului trecut, pentru 3.280 de case și apartamente. Au existat, astfel, pe piață mai multe locuințe decât în intervalul similar din 2023.
Din total, mai puțin de 500 au fost locuințe noi, finalizate în ultimii cinci ani. S-a putut observa o scădere cu 2% a ofertei pe acest segment al pieței în comparație cu finele lui 2023 și cu 22% față de trimestrul III 2024.
Timișorenii plătesc chirii și cu 33% mai mari. 600 euro/lună, bugetul mediu necesar în cea mai scumpă zonă
Chiriile au avansat într-un ritm destul de lent de la un trimestru la altul, dar au avut variații anuale spectaculoase într-unele dintre cartierele orașului.
Chiriașii care și-au dorit să se mute, de exemplu, într-un apartament situat în cea mai scumpă zonă a orașului – Cetate – au ajuns să plătească în intervalul octombrie-decembrie 2024 sume cu 33% mai mari față de cele pe care le-ar fi achitat în urmă cu un an.

O altă zonă în care avansul a fost unul considerabil a fost Calea Șagului. Chiriile au crescut în ritm anual cu 16% în acest caz.