Interesul potențialilor cumpărători pentru apartamentele și casele din Brașov listate la vânzare s-a poziționat în ultimele luni din 2024 la un nivel mai scăzut față de cel aferent trimestrului IV din 2023. Cererea a scăzut mai mult pe segmentul locuințelor vechi decât în cazul proprietăților noi pentru care s-au căutat cumpărători, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 „Piața imobiliară rezidențială, T4 2024”.
În ciuda interesului mai scăzut, locuințele noi continuă să capteze atenția celor interesați de realizarea unei achiziții imobiliare. Pentru fiecare proprietate finalizată în ultimii cinci ani scoasă la vânzare există circa trei potențiali cumpărători. DESCARCĂ AICI GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL

Mai puține locuințe pentru cumpărători, în special pe segmentul nou al pieței rezidențiale
Brașovul se menține unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, dar în materie de ofertă este depășit de toate centrele urbane majore, excepție făcând doar Constanța. Pe parcursul ultimelor trei luni ale anului 2024 au fost scoase la vânzare pe plan local aproape 4.000 de proprietăți. În Cluj-Napoca sau Timișoara, cumpărătorii au avut de ales din peste 7.000.

Oferta totală de locuințe la vânzare este mai redusă inclusiv față de cea aferentă trimestrului III. Atunci, proprietarii și dezvoltatorii căutau cumpărători pentru aproximativ 4.400 de case și apartamente.
Dacă discutăm strict despre segmentul nou al pieței, putem spune că au fost disponibile la nivel local doar 720 de locuințe. În intervalul iulie-septembrie 2024 au fost scoase la vânzare 900 de locuințe. Cumpărătorii au avut la dispoziție mai puține apartamente și case finalizate în ultimii cinci ani din care și-au putut alege viitoarea locuință doar în Constanța.
Prețurile au crescut mai mult în Brașov decât în celelalte mari orașe din țară
Proprietarii și dezvoltatorii din Brașov au solicitat un preț mediu de 1.981 de euro/mp util pentru locuințele scoase la vânzare în ultimele trei luni ale anului trecut.
Pe plan local, apartamentele s-au scumpit accelerat. În ultimii doi ani, de exemplu, prețurile s-au majorat cu 25%, mai mult decât în toate celelalte mari centre urbane ale țării. Cumpărătorii plătesc, de exemplu, cu 19% mai mult pentru a face o achiziție imobiliară în Cluj-Napoca și cu 17% mai mult în Constanța.
Brașovul a ajuns, astfel, unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, într-unele dintre cartierele sale fiind practicate prețuri demne chiar și de Cluj-Napoca.

Numărul tranzacțiilor scade. Proprietarii din Brașov țin la preț mai mult decât cei din alte orașe
În trimestrul IV al anului 2024 s-au vândut la nivelul județului Brașov 9.700 de imobile, cu 16% mai puține decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Din total, 2.800 au fost unități individuale. Și de această dată putem observa o scădere, cu 20%.
Apartamentele s-au vândut mai greu în Brașov decât în celelalte mari orașe din țară monitorizate de Imobiliare.ro. Proprietarii au avut nevoie, în medie, de aproape trei luni pentru găsirea cumpărătorilor. Spre comparație, în Constanța identificarea cumpărătorilor s-a putut face în doar 43 de zile, iar în Cluj-Napoca în 62 de zile.
Chiar dacă rămân mai mult cu locuințele pe piață, proprietarii din Brașov țin cel mai mult la preț. Marja de negociere înregistrată pe plan local a fost, la finele lui 2024, cea mai redusă din țară. Aceasta a crescut totuși ușor față de cea aferentă trimestrului III, de 2,5%.
Mai puține autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Numărul locuințelor finalizate scade

Pe parcursul anului trecut s-au eliberat în județul Brașov 1.221 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 6% mai puține decât în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cele mai multe autorizații au fost emise pe plan local în intervalul iulie-septembrie.
Aproximativ 4.900 de locuințe au fost finalizate în primele nouă luni ale anului trecut în centrul țării, regiune de dezvoltare care include, conform metodologiei INS, atât județul Brașov, cât și Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Și în acest caz putem observa o scădere, cu 23%, față de același interval din 2023.
Ușoară restrângere a interesului la închiriere în Brașov la finalul anului 2024
Interesul potențialilor chiriași pentru proprietățile existente pe piața brașoveană a scăzut în trimestrul IV din 2024, dacă ne raportăm la aceeași perioadă din 2023.
Cererea a devenit mai limitată, în special în cazul locuințelor vechi. Chiar și în aceste condiții, pentru fiecare casă sau apartament de închiriat listat pe Imobiliare.ro au existat cel puțin două persoane interesate.
Mai puține locuințe noi disponibile chiriașilor din Brașov. Doar în Iași oferta este mai limitată

Proprietarii din Brașov au căutat, în ultimele trei luni ale anului trecut, chiriași pentru 1.900 de case și apartamente. Numărul proprietăților disponibile în piață a fost similar cu cel înregistrat la finele anului 2023, dar cu mult mai scăzut față de cel aferent trimestrului III 2024, când chiriașii puteau să-și aleagă o nouă locuință din aproximativ 2.600 de unități.
Oferta de locuințe noi scade atât de la un trimestru la altul, cât și față de sfârșitul lui 2023. În trimestrul III 2024 s-au căutat chiriași pentru 600 de case și apartamente pentru care lucrările de construcții au fost finalizate în ultimii cinci ani. În trimestrul IV 2023, pe piață existau 370 de proprietăți disponibile chiriașilor. O ofertă mai limitată putea fi găsită în același interval de timp în Iași. Discutăm despre doar 330 de locuințe.
Mici scumpiri ale chiriilor în ultima parte a anului. Zona unde plătești chirie 1.000 euro/lună
Chiriile solicitate de proprietari au rămas relativ constante în trimestrul IV, dacă ne raportăm la valorile înregistrate în intervalul iulie-septembrie 2024.
Un chiriaș trebuie să se aștepte să plătească 350 euro/lună pentru a închiria o garsonieră în Brașov și 600 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere.

În cazul apartamentelor cu 2 camere, prețurile au crescut ușor de la un trimestru la altul. Chiria medie solicitată la nivelul orașului pentru acest tip de locuințe a ajuns până la sfârșitul anului 2024 de la 500 euro/lună la 530 euro/lună.