Programul flexibil şi stabilirea obiectivelor clare sunt doar două dintre lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere pentru a avea o echipă motivată, implicit eficientă.
Situația economică dificilă din ultimii ani a schimbat nu numai piața imobiliară și felul în care se fac tranzacțiile, ci și mentalitatea angajaților sau colaboratorilor. Am stat de vorbă cu Roxana Niciev, psiholog clinician, psihoterapeut în formare cognitiv-comportmentală – în trecut a fost HR manager în cadrul CBRE şi în prezent este partener într-o companie de consultanță în domeniul fiscalitate-contabilitate și resurse umane – despre câteva dintre dilemele pe care angajatorii din rândurile brokerilor imobiliari le pot avea când vine vorba despre motivarea celor cu care lucrează.
CPI: Șef autoritar, care nu acceptă să iasă nimeni din cuvântul său sau lider care setează obiective și nu urmărește decât îndeplinirea lor?
Roxana Niciev: Personalitatea este cheia performanței în general, iar performanța se măsoară în obiective îndeplinite sau nu. Personalitatea liderului influențează foarte mult performanța sa, care, la rândul său, marchează performanța întregii echipe.
Din experiența mea de lider, prefer și îmi place să lucrez cu oameni cu care am valori comune , iar faptul că au aceleași valori cu ale mele îi face mai previzibili și, mai important, mă susțin. Valorile sunt elementele în jurul cărora se organizează regulile și activitățile de echipă.
CPI: Atingerea obiectivelor prin coerciție sau prin recompense financiare?
Roxana Niciev: Întrebarea pe care o adresez eu este dacă brokerul este interesat în a se îmbogăți peste noapte sau este dedicat în a atinge obiectivele setate. Diferența între interesat și implicat/dedicat este că atunci când ești interesat, faci ceea ce „trebuie” făcut, ceea ce e la îndemână și ceea ce face toată lumea, în schimb, dacă ești dedicat în a-ți atinge obiectivele, le vei atinge cu siguranță pentru că ești pregătit să înveți, să exersezi. Oamenii implicați nu invocă scuze, renunță la ele, nu dau vina pe alții.
În general conotația negativă nu funcționează când vine vorba de ceea ce ne motivează. Procesul punitiv scade încrederea și stima de sine.
CPI: Program fix sau liber, cu condiția îndeplinirii obiectivelor?
Roxana Niciev: În mod cert program liber. Am în minte compania Google ca exemplu și mi se pare o modalitate excelentă de a ne motiva angajații cu beneficii garantate și pentru angajator. Studiile au arătat că programul liber/flexibil reduce absenteismul și crește performanța.