Piața imobiliară a fost, clar, afectată de criza sanitară declanșată de răspândirea noului coronavirus în România. Dar, nu a înghețat complet. Cumpărătorii au devenit mai precauți. Unii au ales să mai aștepte înainte de a lua o decizie finală. Iată cum au reacționat proprietarii.
“COVID nu a venit anunțat, a venit peste noapte pentru toți. Eram înainte ca o mașină cu 220 de km/oră. În momentul în care am fost obligați să punem frână brusc și să ne oprim motorul fiecăruia era cald, atât de la cumpărător, cât și de la vânzători și de la noi ca și jucători în piață. La sfert de cheie, un motor cald pornește”, a declarat Cătălin Priscorniță, CEO-ul agenției Blitz, în cadrul celui mai nou webinar CPI.
“Gândiți-vă că au fost prinși mii, poate zeci de mii de proprietari în tranzacții, în antecontracte. Erau acolo, nu au putut să plece, era stabilit un antecontract, poate era trecută o arvună, aveau primite niște avansuri, a fost nevoie să-și ducă mandatul la bun sfârșit, chiar și în COVID, în limita a cât au lucrat notarii”, a mai explicat el, vorbind despre motivul pentru care activitatea din real estate nu s-a oprit complet în ciuda lockdown-ului.
“Piața imobiliară a sfidat COVID-ul din perspectiva vânzătorilor și cumpărătorilor și asta este și ceea ce se întâmplă acum. Acel 220 de km/oră nu a putut să răcească motorul peste noapte”, a adăugat Priscorniță.
Segmentul de închirieri a fost mai dinamic pe parcursul ultimelor luni, iar proprietarii au fost “deschiși la minte și receptivi”. Mulți au scăzut prețurile pornind de la premisa că o lună neînchiriată este o lună pierdută, spre bucuria chiriașilor care au putut astfel să opteze pentru locuințe mai spațioase sau și-au permis același confort la un preț mai bun.
Au fost, totodată, proprietari care au renunțat la închirierea în regim hotelier. “Acest lucru s-a simțit mai mult la Brașov pentru că este un oraș orientat spre turism și HORECA. Foarte multe apartamente disponibile în zona aceasta s-au convertit spre închirierea pe termen lung și (n.r. proprietarii) au lăsast semnificativ din preț – 30%, chiar 40% unii dintre ei”, a explicat Priscorniță care a deschis biroul Blitz de la Brașov în 2019.
În privința tranzacțiilor de vânzare-cumpărare, la nivelul orașului Cluj-Napoca “prețurile nu au scăzut decât pe anumite cartiere”. În total, însă, acestea au crescut, din observațiile sale, fapt care poate fi sesizat și din datele cuprinse în raportul elaborat de Analize Imobiliare cu privire la evoluția pieței rezidențiale în trimestrul II.
“Cumpărătorii au banii la seif sau în cont. Știm că 70%-80% din achizițiile din Cluj se fac cu bani cash, nu cu banii băncilor, și atunci au stat precauți pentru că le-a convenit această situație”, a spus Priscorniță, adăugând că mulți dintre proprietari au optat să mai aștepte până să facă următoarea mișcare, gândindu-se că stau bine în apartamentrul pe care îl au și nu sunt forțați să se mute repede.
De aici a apărut și o oarecare înghețare pe acest segment de piață, dar așa cum spune CEO-ul Blitz, “spirala se învârte și până la urmă nu e atât de negru dracul pe cât se aude și vânzătorii au început să aibă din nou apetitul de a sta la negocieri și cumpărătorii fac din nou oferte”.
Citește și: Encuțescu, Eugene Estate: Noua Casă nu aduce un foarte mare plus în zona imobiliară
Citește și: Pandemia le-a oferit o nouă perspectivă asupra spațiului de locuit. Noile preferințe ale cumpărătorilor