Ilias Papageorgiadis: ”După ce ne-a durut, am început să ne schimbăm” (I)

Ilias Papageorgiadis, CEO al More Group of Companies, povestește pentru CPI schimbările prin care a trecut afacerea sa în ultimii cinci ani.

Ilias PapageorgiadisÎn 2009, Ilias Papageorgiadis, CEO al More Group of Companies, lua o decizie dictată de recesiunea dură în care se afla, la acel moment, piața imobiliară. ”M-am orientat spre sectorul energiei regenerabile. În 2011, după ce s-a votat în Parlament legea care a clarificat situația, acest domeniu a devenit pentru mine o prioritate”, povestește el.

De ce a ales antreprenorul acest domeniu de activitate? ”Acolo am simțit că e un sector pe care-l pot stăpâni ușor, pentru că cine știe imobiliare știe deja o știință care include foarte multe categorii de informații diferite: este un mic avocat, un mic notar, un mic contabil, un mic cadastrist, un mic arhitect”, spune Ilias Papageorgiadis, care ține să facă diferența între profesioniștii în imobiliare și ”taximetriștii îmbrăcați în agenți imobiliari”. ”Să faci recomandări este o ocupație respectabilă, dar nu este real estate!”

Modelul de business adoptat de Ilias Papageorgiadis în domeniul energiei a avut la bază experiența din imobiliare. ”Proiectele de energie regenerabilă se bazează pe proprietăți.Am plătit doi avocați în cadrul companiei să verifice actele înainte și am propus apoi proiectele către investitori. Am identificat proiecte dezvoltate, am găsit dezvoltatorul, i-am rugat să ne dea actele – cine nu ne dădea actele, nu-l luam în calcul. Au fost și fițe, ca în imobiliare – la început fițe, apoi disperare. Am pierdut foarte mulți investitori, pentru că le-am spus adevărul, dar și foarte mulți proprietari”, explică antreprenorul.

Lucrurile au mers bine pentru o perioadă, activitatea în acest domeniu conducându-l pe Ilias Papageorgiadis și în sectorul biomasei și biogazului. Omul de afaceri a fondat Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO), despre care spune că este ”hobby-ul” său, în cadrul căruia desfășoară ”muncă patriotică”.

În prima parte a anului trecut, modificările legislative – mai exact tergiversarea lor de către autorități – din domeniul energiei regenerabile l-au făcut pe Ilias Papageorgiadis să renunțe la activitatea din acest domeniu, cu excepția ARBIO. ”Noi am pierdut foarte mulți bani atunci. Multora le-a fost frică să investească. Mi-am dat seama în 2013 că ar fi bine să nu mai fac multe afaceri care sunt influențate de deciziile politicienilor. Totuși, ARBIO este hobby-ul meu și mă lupt să rezolv anumite probleme”, spune antreprenorul, care a schimbat, din nou, domeniul, îndreptându-se spre comerț, o activitate economică cu o tradiție de sute de ani în familia sa.

Ilias Papageorgiadis a creat, alături de fratele său, magazinul ystore.ro, care ”propune produse de calitate din Grecia, îmbrăcate frumos, un cadou diferit cu gust diferit”. Este vorba despre produse tradiționale grecești: măsline, ulei de măsline și, în viitorul apropiat, dulciuri. ”Ne vom muta în biroul nostru nou unde vom avea și un showroom și ne interesează ca lumea să înceapă să încerce produsele noastre. Avem un slogan: degustare înainte de cumpărare. Am fost la un târg, la Indagra și lumea a cumpărat masiv, după degustare”, explică Ilias Papageorgiadis.

După aceste schimbări repetate de domenii economice – Ilias Papageorgiadis a fost activ și în real estate în această perioadă, dar la un nivel mai scăzut – , antreprenorul spune că se va întoarce cu mai multă preocupare către imobiliare, impulsionat atât de situația internațională, cât și de modificările apărute pe piața internă. ”După momentul Cipru din martie 2013 (criza bancară din Cipru a dus la pierderea de către deponenți a banilor depuși în băncile din această țară – n.red), lumea s-a schimbat definitiv. Nu mai este o investiție atractivă să lași banii în bancă. Astăzi, o dobândă de 2,5% la lei este imposibil de găsit. În schimb, dacă achiziționezi un apartament civilizat, în orice zonă, fără mare efort vei ajunge la randament net de 3-4%”, spune Ilias Papageorgiadis.

Un alt motiv pentru care antreprenorul grec a decis să se întoarcă la real estate, pe lângă afacerea sa din domeniul comerțului, este și profesionalizarea în creștere a pieței de profil. ”Avem în România acum mai mulți oameni pregătiți, serioși și care au învățat niște lucruri din trecut.Foarte mulți au ieșit, iar cei care au rămas, când au văzut ce se întâmplă în jurul lor, și-au dat seama că poate trebuie și ei să facă ceva: s-au preocupat intens de educație. După ce ne-a durut, am început să ne schimbăm”, spune Ilias Papageorgiadis, care a contribuit și el, alături de Imobiliare.ro, la acest proces.

Citiți mâine, pe hub.imobiliare.ro, a doua parte a interviului cu Ilias Papageorgiadis, în care antreprenorul vorbește despre experiența pe care a avut-o, alături de Imobiliare.ro, în cadrul evenimentelor din seria ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare”, dar și despre planurile sale de afaceri din real estate, domeniu în care va activa, începând din acest an, și ca dezvoltator.