Light Dark

La cea mai recentă ediție a emisiunii imoExpert a luat parte și Alina Florentina, Co-CEO & Property Management Director în cadrul Prime Realty Marbella, din Spania. Cu un portofoliu de aproximativ 240 de ansambluri noi, pe toată Costa del Sol, agenția imobiliară de tip boutique își are sediul în orașul Marbella, din sudul Spaniei, zona Andaluzia.

Compania lucrează inclusiv cu clienți români – dintre care unii sunt interesați, în mod evident, de investiția într-o locuință de vacanță (pe care s-o poată, însă, închiria în perioada în care nu o folosesc), însă alții decid chiar să se mute permanent aici, împreună cu familia.

Pentru românii interesați de o achiziție pe Costa del Sol, care nu unosc zona, reprezentanții companiei organizează călătorii așa-zis „de inspecție”. „Sunt și zone scumpe, sunt și zone moderate. În funcție de cerințele fiecărui client putem să facem un tur și le arătăm zonele și care ar fi cele mai bune”, a arătat Alina Florentina.

La concurență cu Monaco

Dat fiind climatul blând, cu aproximativ 320 de zile însorite pe an, întreaga regiune este atractivă tot timpul anului, pentru turiști din țări precum Marea Britanie, Suedia, Germania sau Emiratele Arabe Unite (dar nu numai). Cele 15 porturi și 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă, desigur, un avantaj suplimentar.

Datorită tuturor acestor avantaje, în Marbella dețin proprietăți și celebrități precum George Clooney sau Novak Djokovic.

Potrivit reprezentantei Prime Realty, zona concurează, din punctul de vedere al potențialului turistic, cu Monaco: ea precizează că, la fel ca în sudul Franței, închirierea unei bărci ajunge și la 4.400 de euro pe zi (în cel mai exclusivist dintre cele 15 porturi din zonă). „Cei care sunt obișnuiți cu zona și au mai venit în vacanțe cunosc prețurile”, a arătat ea. Acesta este și motivul pentru care prețurile proprietăților imobiliare cresc într-un ritm mai alert decât în restul țării – în ultimul an a fost consemnat, spre exemplu, un avans de 8%, față de 4% în restul Spaniei.

Citește și:
imoExpert: Dezvoltatorii complexului imobiliar românesc inspirat de piețele din Dubai și Miami vor investi 3 milioane de euro doar în plaja sa privată. Totul va fi gata anul viitor

imoExpert: Casele, apartamentele și terenurile din zona Brașovului – de la investiții în proprietăți de vacanță la achiziții în scopul relocării!

Care sunt prețurile imobilelor?

Deși casele situate în prima linie a plajei pornesc de la 4.000 de euro pe metru pătrat, piața locală oferă și opțiuni mai accesibile. Pe segmentul apartamentelor, prețurile locuințelor oferite spre vânzare de companie pornesc de la 200.000 de euro – în cazul unui complex situat la circa doi kilometri de mare. Un apartament cu vedere la mare poate fi achiziționat, însă, cu circa 350.000 de euro.

Pe segmentul vilelor, valorile de achiziție încep de la 500.000 de euro – pentru un imobil de circa 200 de metri pătrați construiți, cu vedere spre mare, cu trei-patru dormitoare, piscină și grădină. Asemenea proprietăți fac parte din complexuri rezidențiale private, moderne, cu o gamă largă de facilități. Desigur că, în cazul celor mai spectaculoase proprietăți din zonă, prețurile ajung și până la 30 de milioane de euro, a explicat Alina Florentina.

Prime Realty Marbella se ocupă atât cu vânzarea, cât și cu administrarea proprietăților din această zonă – inclusiv cu închirierea lor în scop turistic.

Aici poți urmări integral cea mai recentă ediție a emisiunii imoExpert:

Costurile aferente procesului de tranzacționare

La fel ca o tranzacție imobiliară în România, achiziția unei locuințe în această zonă a Spaniei implică anumite cheltuieli suplimentare, aici încadrându-se atât costurile aferente contractării unui credit la bancă, cât și comisionul avocatului sau cheltuielile notariale (acestea din urmă variind între 1.000 și 6.000 de euro, în funcție de valoarea imobilului achiziționat). „Aproximativ, pentru o proprietate nouă, cheltuielile ar ajunge la un maxim[um] de 13% peste prețul de vânzare” – dar ar porni de la un minimum de 8%, a precizat Alina Florentina. „Noi lucrăm direct cu promotorii, pe toată Costa del Sol, ei sunt cei care ne plătesc comisionul pentru marketingul și publicitatea pe care le-o facem; deci agenția noastră nu ia niciun comision extra, pentru niciun serviciu”, a subliniat aceasta.

Desigur că, la fel ca în cazul unui ansamblu rezidențial din România, un viitor proprietar de locuință va mai trebui să țină cont și de cheltuielile lunare implicate de administrarea unei proprietăți în această zonă (și a spațiilor comune acesteia). Pentru un apartament de 200.000 de euro în Marbella, aceste costuri ar ajunge la 200 de euro lunar, dar, în alte regiuni, ele se pot situa la jumătate. În mod firesc, cu cât un ansamblu oferă mai multe facilități și servicii „extra”, cu atât costurile urcă, a explicat Alina Florentina.