Light Dark

În Iași, 70% dintre tranzacțiile imobiliare, se fac cu bani din surse proprii, potrivit specialiștilor intervievați în cel mai nou reportaj video ImoExpert.

În Iași, cele mai căutate apartamente sunt poziționate în zonele centrale sau ultracentrale, iar prețul mediu de listare pentru acestea este de 1.955 euro pe metru pătrat. Totuși, cei care doresc să devină proprietari, însă dispun de o sumă mai mică de bani aleg apartamentele din zonele semicentrale, unde prețul ajunge la 1.374 euro pe metru pătrat. Iar dacă ne îndreptăm spre zonele mărginașe, pretențiile proprietarilor pe metru pătrat util ajung la 1.343 euro.

Pe piața imobiliară din acest oraș, ca și în ultimii ani, preponderent este achiziția cu bani din surse proprii, spun consultanții imobiliari. “Ne bazăm foarte mult pe cei care lucrează în afară și vin și fac o investiție imobiliară în luna august-septembrie, procentul fiind undeva în jur de 70% din piață, achiziția cu cash, iar 30% cu credit,” Ciprian Iovu, manager general Inter Imobiliare.

Când vine vorba de buget, prețul pe care sunt dispuși să îl plătească românii pentru o locuință cu două camere este de aproximativ  65.000 – 70.000 euro. Însă, din punct de vedere al ofertei, în ultimul an au intrat puține locuințe în piață, motivul principal fiind  volumul de autorizații de construcție de anul trecut, care are un impact direct asupra numărului de oferte, susține Ciprian Iovu.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, centralizate de Market 360, din luna ianuarie a acestui an până acum, prețul apartamentelor a crescut cu 4% anul trecut. Spre deosebire de anul 2021, vedem o creștere de 15% iar dacă este să ne referim la ultimii 4 ani, creșterea este de 36%.

Iar dacă unii români amână decizia de a cumpăra o locuință în speranța că prețurile vor mai scădea, dezvoltatorii imobiliari, pe de altă parte, spun că în perioada următoare urmează scumpiri. Este și cazul unuia dintre cele mai mari ansambluri imobiliare din Iași – Royal Town.

Peste 900 de apartamente au fost livrate în ultimii 6 ani, în cadrul acestui complex rezidențial, care se află în prezent în etapa a 4-a de dezvoltare. “Proiectul cuprinde încă patru blocuri cu câte opt etaje fiecare, care vor fi construite etapizat. În total, încă 464 de apartamente vom livra în următorii 3 ani de zile și în același timp lucrăm și la avizarea celei de-a 5-a etapă din proiect, unde vom mai avea încă trei blocuri.

Aici prețurile apartamentelor încep de la 80.000 euro, pentru cele cu două camere, de 50m² și ajung până la 130-140.000 pentru apartamentele de trei camere. În perioada trecută  prețurile au stagnat, însă vor urma cel mai probabil mici scumpiri,” Alina Istina, manager de vânzări Royal Town

La nivel local, analiștii Imobiliare.ro, nu anticipează ieftiniri în perioada următoare. “În Iași, din ce observăm, nu credem că prețurile vor scădea. Poate că vom vedea anumite corecții în anumite zone, un fenomen care se vede în toate orașele mari, mai ales în zonele periferice. Însă în centrul orașului, în orașele principale, nu vedem o scădere și nu preconizăm să existe o scădere a prețurilor,” Andreea Popa, senior consultant Imobiliare.ro Market 360.