Light Dark

Apartamentele din Cluj-Napoca sunt scoase la vânzare la prețuri cu 51% mai mari acum decât în urmă cu patru ani. Oferta de apartamente nou intrate în piață a scăzut semnificativ în 2023, în timp ce interesul cumpărătorilor s-a intensificat.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele listate la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns în trimestrul al III-lea al anului 2023 în jurul valorii de 2.432 de euro/mp util, conform datelor Imobiliare.ro prezentate în cadrul evenimentului “Cluj-Napoca Real Estate Roundtable” organizat de Romania Property Club. Orașul se menține, astfel, cel mai scump din țară pentru cumpărători.

Vă reamintim că pragul de 2.000 de euro/mp a fost depășit pe plan local încă de la sfârșitul anului 2021.

Cererea a înregistrat un avans cu aproape 30% pe parcursul primelor trei trimestre din an, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2022. Doar în perioada iulie-septembrie 2023, aproximativ 8.500 de potențiali cumpărători și-au căutat pe Imobiliare.ro un apartament în Cluj-Napoca.

Oferta de apartamente disponibile la vânzare pe plan local a înregistrat un avans ușor în intervalul T1-T3 față de aceeași perioadă din 2022. Cu toate acestea, oferta de locuințe nou intrate în piață a scăzut semnificativ.

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele trei trimestre din 2023 s-au vândut circa 6.500 de imobile în județul Cluj, cu 14% mai puține decât în același interval din 2022.

Piața închirierilor de locuințe din Cluj-Napoca

Tendințe similare observăm și la nivelul pieței chiriilor. Prețul mediu solicitat de proprietari chiriașilor a fost cu 16% mai mare în T3 comparativ cu același trimestru al anului trecut și cu 28% peste nivelul înregistrat în 2019. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament în Cluj-Napoca a ajuns la 548 de euro/lună.

Interesul pentru apartamentele listate la închiriere pe piața din Cluj-Napoca a crescut în primele trei trimestre cu 13% comparativ cu aceeași perioadă din 2022, arată datele Imobiliare.ro. În același timp oferta s-a redus cu 5%, iar numărul apartamentelor nou intrate în piață cu 20%.

Investiții de miliarde de euro în Cluj-Napoca

Orașul Cluj-Napoca își continuă dezvoltarea sprijinit de investiții publice substanțiale, de peste 4 miliarde de euro, la care se adaugă investiții private ce depășesc 800 de milioane de euro în două proiecte majore de reconversie urbană, dar și patru hoteluri ce vor suplimenta cu 22% piața locală.

Banii publici sunt direcționați către aeroport, șoseaua de centură, spitalul regional, dar și proiectul metroului care ar urma să aibă un impact direct asupra pieței imobiliare.

Compania IULIUS propune transformarea fostei platforme industriale Carbochim într-un ansamblu mixed-use. Investiția ar urma să depășească o jumătate de miliard de euro. “Proiectul va avea ca principală ancoră parcul și deschiderea spre râul Someș, toate celelalte componente – retail, office, cultural, entertainment și rezidențial – venind în completare și fiind în concordanță cu nevoile și așteptările comunității, așa cum au reieșit din consultările noastre. Investiția este aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a orașului și va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial și inactive”, a explicat Sorin Guttman, Project Manager, Proiect de regenerare urbană – Platforma Carbochim, în cadrul dezbaterii “Cluj-Napoca Real Estate Roundtable”.

În prezent există un număr limitat de noi oferte de terenuri pentru dezvoltare. Prețurile pentru loturile autorizate se situează între 80-120 euro/mp pentru dezvoltările logistice, 225-400 euro/mp pentru dezvoltări de retail și între 1.000-2.000 de euro/mp pentru dezvoltările mixed-use (rezidențial și retail), potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Șimon, Iuga & Partners.

Dezvoltarea economică este susținută de o infrastructură modernă de lucru. Stocul total de clădiri de birouri clasa A din Cluj este de 340.000 mp, cu proiecte în lucru estimate la 75.000 mp. Chiriile prime pentru clădirile de clasa A variază între 13,5-15 euro/mp.

Clujul dispune și de un stoc de retail de aproximativ 150.000 mp, cu o chirie prime de 65 euro/mp/lună. Densitatea (stoc spații moderne/1.000 locuitori) de 522 mp pe locuitor este destul de scăzută în comparație cu dezvoltarea economică accelerată și atracția orașului pentru tineret. Potrivit datelor CW Echinox, nivelul de 522 mp indică doar locul zece la nivel național.

Clujul înregistrează un stoc modern de spații industriale și logistice de 420.000 mp. Rata scăzută de neocupare (4,7%) este reprezentativă pentru dezvoltarea bazată pe cerere, cu doar 20.000 mp disponibili imediat. Chiria prime pentru spații de clasa A a crescut la 4,5 euro/mp, echivalent cu chiriile de top practicate în zona București-Ilfov.

În următorii trei ani sunt în curs de dezvoltare și patru proiecte hoteliere de 3 și 4 stele cu un număr total de 600 de camere noi, reprezentând o creștere cu 22% pentru piața de profil din Cluj, potrivit datelor Est Hospitality. În perioada 2024-2026, Cluj-Napoca are cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România.