Indicele Imobiliare.ro: În aprilie trendul de creștere a prețurilor a continuat să crească în majoritatea orașelor importante din țară

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, în luna aprilie, apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea orașelor importante din țară.

Suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare.

În marile orașe ale țării au avut loc, în aprilie, atât evoluții pozitive, cât și negative ale pretențiilor vânzătorilor, în cea dintâi categorie încadrându-se Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța și Iași. Singurul centru regional care a înregistrat evoluții negative este Timișoara. Tendința descendentă a prețurilor din acest  oraș a fost dictată de scăderile înregistrate pe piața rezidențială veche.

„Prețurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creșterii costului de construcție pe fondul scumpirii materialelor. În același timp, cererea a înregistrat o creștere de 11% și se apropie de valorile înregistrate înainte de declanșarea conflictului ucrainean. Observăm de asemenea o creștere a interesului investițional, dar și a tranzacțiilor cash, rezidențialul fiind astăzi considerat un instrument cu potențial ridicat de protecție împotriva inflației. De asemenea, ne așteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieței chiriilor,” Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro

București: Pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,7% luna trecută, de la o medie de 1.648 euro pe metru pătrat util la finele lui martie, la 1.692 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui aprilie. Cele două segmente de piață analizate au avut, însă, un ritm diferit de evoluție: apartamentele vechi s-au apreciat ușor cu 0,6% (de la 1.592 la 1.602 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat o creștere mai accelerată, respectiv de 4,1% (de la 1.761 la 1.833 euro pe metru pătrat).

Brașov: În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o ușoară creștere de 0,3% a prețurilor apartamentelor, de la 1.556 de euro pe metru pătrat util, la 1.560 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui aprilie. Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,4%, de la 1.465 la 1.471 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o creștere de doar 0,1%, de la 1.641 la 1.643 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca: La fel ca în luna anterioară, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în aprilie, de data aceasta cu 3,5%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.330 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui martie. Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 2.278 la 2.310 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 4,6% (de la 2.369 la 2.478 de euro pe metru pătrat).

Constanța: În Constanța, apartamentele scoase la vânzare în aprilie au consemnat, per ansamblu, o creștere de 1,7%, de la 1.451 la 1.475 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preț este cu 14,3% mai mare decât cel consemnat în urmă cu un an, când pretențiile vânzătorilor ajungeau la 1.290 de euro pe metru pătrat. Prețurile au evoluat în aceeași direcție pe cele două segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,6% (de la 1.425 la 1.448 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,5% (de la 1.495 la 1.517 de euro pe metru pătrat).

Iași: Indicele Imobiliare.ro a înregistrat în Iași o creștere de 2,8% în luna aprilie, de la 1.239 la 1.274 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.085 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preț este cu 17,4% mai mare. Luna trecută, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,8%, de la 1.254 la 1.289 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi a avut loc o creștere similară, de 2,8%, de la 1.229 la 1.264 de euro pe metru pătrat.

Timișoara: În ceea ce privește așteptările vânzătorilor de apartamente, Timișoara prezintă o situație atipică în comparație cu evoluția națională. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o stagnare în aprilie în jurul valorii de 1450 euro/metru pătrat util. Piața rezidențială veche a consemnat o scădere de -0,5%, de la 1.435 la 1.428 de euro pe metru pătrat util.

Citește și: Imobiliare Hub 2022 – Agenda evenimentului este completă

Citește și: Partea a II-a. Interviu cu arhitectul Dan Stoian – O nouă eră în imobiliare

 

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])