Light Dark

Investitorii în real estate, atât străini, cât și români, sunt din ce în ce mai interesați de achiziția unor clădiri de dimensiuni mici și medii.

tranzactie esopAlexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting/CORFAC International ,companie de consultanță imobiliară, spune că a observat, în ultimele 12 luni, un interes în creștere din partea investitorilor români și străini pentru achiziția de clădiri noi de birouri de talie mică și medie, situate în zonele ultracentrale sau de centru-nord ale Bucureștiului. Reprezentantul ESOP dă ca exemplu o tranzacție care a implicat o asfel de proprietate, iar de notat este că aceasta are și o componentă rezidențială.

Astfel, clădirea tranzacționată are spațiile de la primele etaje amenajate cu destinație de birouri, fiind open space partiționat și la ultimul etaj un apartament cu destinație de rezidență. Imobilul are patru etaje, o suprafață totală construită de 1.100 de metri pătrați, din care suprafață închiriabilă 1.000 de metri pătrați, cu un grad de ocupare de 100% și este situată în zona Herăstrău, București, lângă Ambasada Chinei. Imobilul a fost cumpărat, prin intermediul ESOP Consulting, de o firmă care are capital integral românesc și care activează în domeniul serviciilor de logistică. Prețul de achiziție s-a situat in jurul valorii de 1.150 euro/mp construit.

Principalele avantaje ale acestei achiziții le reprezintă calitatea construcției și amplasamentul, imobilul aflându-se în zona Herăstrău, lângă parcul cu același nume, cel mai mare din București, în partea de centru-nord a Capitalei.

„Clădirile asemănătoare cu cea tranzacționată prin intermediul ESOP, au avantajul că pot oferi randamente de 6-10% pe an, existând o rată de neocupare previzibilă mică si de asemenea existând premizele unui grad de lichiditate mare peste 5-10 ani, fie prin revânzare către alți investitori sau către cei care vor să cumpere un imobil pentru sediu propriu, fie prin vânzarea pe etaje sau reconversia lor în clădiri rezidențiale”, declară Alexandru Petrescu.

Potrivit reprezentanților ESOP, construcția este de calitate superioară și este dotată cu lift, ferestre și tâmplărie termoizolante, , parchet, aer condiționat, centrală termică proprie, sistem de alarmă, recepție amenajată, bucătărie utilată și  beneficiază și de trei locuri de parcare subterane și încă șapte exterioare.

„Din experiența noastră putem afirmă că formula simplificată pentru cei care vor să facă investiții în astfel de proprietăți este: o clădire cu o locație bună, ce oferă un randament de 6-10% pe an, cu o rată de neocupare previzibilă mică și un grad de lichiditate și flexibilitate mare, iar clădirile identificate trebuie analizate alături de un consultant imobiliar cu experiență atât în tranzacții de închiriere, cât și în tranzacții de vânzare”, recomandă Alexandru Petrescu.