Folosirea unei centrale de apartament poate aduce economii semnificative, potrivit Ariston Thermo România.
Instalarea unei centrale termice de apartament aduce o serie de avantaje majore, precum confortul și independența, dar mai ales reducerea semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, potrivit Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători din segmentul de centrale termice și boilere electrice.
“O exploatare corectă a centralei termice și o atenție sporită la o serie de alți factori poate aduce reduceri considerabile de costuri pentru încălzirea și producerea de apă caldă menajeră într-o locuință, reduceri ce pot ajunge chiar și la 15%”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
În medie, la nivel național, prețul gigacaloriei facturat către populație în sistemul centralizat este de 221 de lei, potrivit datelor raportate în luna noiembrie 2016 conform Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în timp ce prețul maxim ajunge la 431 de lei în Constanța. În ceea ce privește prețul real, cel de producție, acesta este, în medie, la nivel național de 355 de lei*. Prin comparație, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preț de 163 de lei. Astfel, la un calcul simplu putem vedea o reducere de până la 165%.
Astfel, în cazul unui apartament de 2 camere, pe parcursul unui an consumul este de 7 Gcal, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. Astfel, costurile de încălzire și apă caldă anuale ajung în sistem centralizat, în medie, la 1.547 lei, cu peste 400 lei mai mult față de costurile atinse prin folosirea unei centrale termice de apartament, unde facturile cumulate ajung la 1.140 lei.
În cazul orașului Constanța, unde este facturat cel mai ridicat preț pentru producerea unei gigacalorii la nivel național, diferența între sistemul centralizat și o centrală termică este de 1.877 lei, în cazul unui apartament de două camere.