Light Dark

Proprietățile rezidențiale de închiriat din Iași sunt tot mai atractive, arată datele publicate în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Cererea s-a majorat cu 80% în ultimii doi ani.

Cererea pentru apartamentele și casele disponibile pe segmentul de închirieri din Iași a crescut simțitor. Doar în 12 luni, din T2 2022 în T2 2023, s-a putut observa pe plan local un avans cu 31%.

Majorarea este chiar mai spectaculoasă în ultimii doi ani, respectiv cu 80%.

Astfel, dintr-un total de circa 88.600 de potențiali chiriași care și-au căutat o locuință pe Imobiliare.ro, în intervalul aprilie-iunie, în cele mai mari șase orașe din țară, aproximativ 5.900 și-au arătat interesul pentru proprietățile din Iași, fie ele apartamente sau case, indiferent de vechimea imobilului.

Oferta la închiriere scade tot mai mult

În același timp, oferta de proprietăți rezidențiale listate la închiriere se restrânge tot mai mult. Dacă vorbim despre apartamentele și casele vechi, construite înainte de anul 2000, vedem că în 12 luni oferta a scăzut cu aproape 30% pe plan local. Astfel, au fost disponibile pentru închiriere 850 de locuințe, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Îl poți descărca gratuit AICI.

Oferta nou intrată în piață în trimestrul al doilea a fost cu 24% mai restrânsă decât în perioada similară din 2022.

Prețurile urmează un trend ascendent

Chiriile solicitate de proprietarii apartamentelor din Iași au crescut și ele simțitor de la începutul anului și până la sfârșitul trimestrului II. Se poate observa o majorare cu circa 10% la nivelul pieței locale, în medie, prețul pe metru pătrat util ajungând la închiriere la 7,8 euro.

Practic, o garsonieră poate fi închiriată, în medie, cu 290 de euro pe lună, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere chiria este de 390 de euro pe lună. În cazul apartamentelor cu 3 camere, media se situează în jurul valorii de 480 de euro pe lună.