Light Dark

Oferta de apartamente disponibile la închiriere în Cluj-Napoca înregistrează scăderi semnificative față de sfârșitul verii trecute.

La ora actuală, se caută chiriași pentru circa 4.900 de apartamente pe plan local, cu 22% mai puține decât în august 2022.

Cel mai mult s-a redus numărul garsonierelor disponibile pentru închiriere. Vorbim aici despre o scădere cu aproape 40%, de la 965 de locuințe în august 2022 la doar 595 luna trecută. În momentul de față, garsonierele reprezintă doar 12% din oferta totală.

Jumătate dintre apartamentele care pot fi închiriate în Cluj-Napoca au 2 camere, potrivit datelor centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Vorbim, astfel, despre aproape 2.500 de locuințe.

Chiar dacă rămân în continuare reprezentative pentru oferta locală, și apartamentele cu 2 camere sunt mai puține acum decât la sfârșitul verii trecute. Oferta listată la închiriere s-a restrâns în cazul acestora cu 27%.

În schimb, o ușoară tendință de creștere se poate observa în cazul apartamentelor cu 3 camere.

Cele mai rare la nivelul pieței închirierilor din Cluj-Napoca sunt apartamentele cu 4 sau mai multe camere. Proprietarii caută chiriași pentru doar 236 de astfel de unități. Și în cazul acestora se poate observa o scădere cu 32% a ofertei în august 2023 față de perioada similară a anului trecut.

Oferta scade, prețurile cresc

Prețurile solicitate de proprietari pentru locuințele listate la închiriere în Cluj-Napoca au suferit scumpiri semnificative de la începutul anului. Astfel, bugetul pe care trebuie să îl aloce, în medie, un chiriaș pentru o garsonieră s-a mărit cu aproape 14% și a ajuns în jurul valorii de 320 de euro/lună, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Scumpiri de 16% s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu 2 camere, cele mai des întâlnite pe piața închirierilor din Cluj-Napoca. În acest caz, chiria medie solicitată aproape a atins pragul de 500 de euro/lună.

O altă majorare a prețurilor, de această dată cu aproape 15%, s-a înregistrat de la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii august în cazul apartamentelor cu 3 camere. Chiria medie cerută de proprietari a ajuns la 600 de euro/lună.

Cererea a explodat pe plan local

În doar 12 luni, din T2 2022 în T2 2023, cererea pentru proprietăți rezidențiale de închiriat, discutăm aici atât despre apartamente, cât și case, indiferent de vechimea imobilelor, s-a majorat în Cluj-Napoca cu un procent spectaculos, de 98%.

Dintr-un total de circa 88.600 de potențiali chiriași care și-au căutat o locuință pe Imobiliare.ro în T2 2023, în jur de 11.600 și-au arătat interesul pentru proprietățile din Cluj-Napoca, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Îl poți descăra gratuit AICI.

Avansul este chiar mai mare, dacă ne uităm la evoluția cererii în ultimii doi ani.