Light Dark

La începutul anului s-au eliberat, la nivel național, mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale decât în ianuarie 2019, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna ianuarie s-au eliberat în România 2.405 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 18,6% față de perioada similară din 2019. Cele mai multe autorizații, aproape 500, s-au eliberat în regiunea de dezvoltare de Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Pe locul al doilea, cu 437 de autorizații eliberate pentru clădiri rezidențiale, s-a aflat regiunea de Nord-Vest a țării. Aceasta cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

În București-Ilfov s-au eliberat 353 de autorizații la începutul anului, cu 130 în plus față de perioada similară din 2019, cel mai semnificativ avans înregistrat la acest capitol în rândul regiunilor de dezvoltare din România.

Creșteri au mai apărut și în Nord-Vest, Nord-Est și în Sud-Vest Oltenia, potrivit datelor INS. Circa 70% dintre autorizațiile eliberate la începutul lui 2020 au vizat zona rurală.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezviltare ianuarie 2019/ianuarie 2020, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Spre comparație, în prima lună din 2019 cele mai multe autorizații s-au eliberat în regiunea de Nord-Est a țării (375 autorizații), în Sud-Muntenia (315) și în regiunea de Nord-Vest (313).

Infografic: autorizații eliberate pentru clădiri, INS

În luna decembrie a anului trecut s-au eliberat, la nivel național, 3.182 de autorizații, în creștere cu 16,4% față de perioada similară a anului precendent. Circa 66% dintre autorizații au vizat zona rurală.

Pe tot parcursul anului 2019 s-au eliberat 42.541 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în România.

Citește și: Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile la începutul lui 2020

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: Cât costă un apartament în marile orașe din țară la începutul lui 2020?

Citește și: Piața chiriilor: În șapte orașe plătești peste 300 de euro/lună pentru 2 camere. Cerere puternică în București, ofertă în scădere la Timișoara – ANALIZĂ