Light Dark

Schimbarea legislației în ceea ce privește dezvoltarea ansamblurilor rezidențiale este oportună, însă ar trebui implementată cu consultarea principalilor actori din această industrie, atât investitorii, cât și băncile și asiguratorii, sunt de părere membrii Bucharest Real Estate Club (BREC), cea mai mare organizație din industrie care include mai bine de 50 de companii cu active cumulate de peste 10 miliarde de euro.

Doar pe sectorul rezidențial, companiile membre au un portofoliu de peste 20.000 de apartamente livrate cu succes în ultimii cinci ani, acestea fiind active pe piața românească, dar și pe piețe externe cum ar fi Franța, Spania, Germania sau Ungaria.

Reprezentanții BREC spun că își doresc să aibă un dialog cu Guvernul, pentru a fi identificate cele mai bune măsuri de schimbare. Iată, mai jos, punctul lor de vedere.

Dezvoltarea unui mediu de afaceri transparent și sigur atât pentru clienți cât și pentru investitori este dezirabilă, printr-un cadru legislativ corect, care să determine o creștere a siguranței investițiilor imobiliare. Schimbările însă nu pot fi realizate peste noapte.

Urmărind sistemul francez, trebuie spus că Franța are o dobânda de referință mult mai mică decât România, costul de finanțare al proiectelor imobiliare fiind mult mai mare pe plan local. Totodată, în Franța pe lângă avansul limitat, există posibilitatea achitării pe măsură ce construcția avansează. În Germania, intabularea se face imediat după procesul de autorizare. Astfel, între dezvoltator și client, se încheie direct contract de vânzare-cumpărare, iar banca ajută atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii, prin acordarea de credite pentru clienți cu plăți progresive, pe măsură ce construcția avansează. Implementarea ”per-se” a unui sistem dintr-o altă țară nu poate fi realizată, însă cu siguranță sunt exemple de bune practici ce pot fi adaptate și în România.  

Adoptarea rapidă a unei astfel de măsuri și <<schimbare regulilor în timpul jocului >> pot avea efecte adverse, respectiv risc de faliment pentru acei investitori care au proiecte în curs, dar și scumpirea accelerată a locuințelor prin limitarea ofertei. Menționăm că piața rezidențială este deja afectată de schimbările administrative și urbanistice din ultimii ani.

O astfel de modificare ar trebui să aibă o perioadă de unul-doi ani pentru a intra în vigoare, timp în care industria va avea timp să se coordoneze cu companiile de asigurări pentru a dezvolta produse de asigurare adecvate. Momentan, nu există un astfel de produs de asigurare pe piața românească.

Dacă nu vor exista suficiente produse de asigurare de la mai multe companii, costul unei astfel de asigurări poate deveni suficient de ridicat și să influențeze semnificativ prețul final la care cumpărătorii își achiziționează locuințele.

O soluție ce poate fi implementată este înființarea unor cărți funciare individuale provizorii, după obținerea autorizației de construire, bazate pe planurile vizate spre neschimbare. O astfel de măsură previne vânzarea multiplă a aceleiași unități către diferite persoane și simplifică evidența juridică, fără a încărca inutil cartea funciară a terenului.

Conform datelor pe care le avem de la companiile membre, peste 90% dintre clienți achită un avans care se situează în jurul mediei de 25%. O altă soluție propusă este diferențierea clienților care achiziționează în scop de locuire și a celor care achiziționează pentru scop investițional, cu praguri diferite de avans, mai mari pentru cea de-a doua categorie.

Așadar, asociația Bucharest Real Estate Club reamintește că sectorul imobiliar este unul dintre pilonii economiei românești și de aceea reiterează, în numele companiilor membre, apelul la o consultare și la un dialog permanent și constructiv cu autoritățile, pentru a ajunge la o formă legislativă clară, corectă, predictibilă și care să fie benefică pe termen lung pentru toți stakeholderii implicați.