În care este vorba despre când a început, de fapt, ”nebunia” construirii de apartamente în blocuri în zona de sud a Capitalei.
Faptul că astăzi sunt construite mii de apartamente în sudul Capitalei, în zona Berceni-Popești, nu trebuie să mire pe nimeni. Acest areal are o tradiție ce datează de acum peste 30 de ani în privința locuirii în apartamente de bloc.
În anii ´60, ceea ce avea să devină cartierul Berceni – împărțit, de autoritățile comuniste, care l-au creat, în două zone distincte: Sud și Olteniței –, era un câmp mărginaș al orașului, pe locul căruia a fost ridicată ”o modernă platformă industrială, în halele căreia iau naștere turboagregate de mare putere, coloane de sinteză, linii și utilaje tehnologice de o desoebită complexitate, echipamente pentru centrale nucleare”, potrivit autorilor broșurii ”București”, editată de autoritățile comuniste în 1983.
În apropiere de această paltformă industrială, apărea ”un nou și mare cartier bucureștean (Berceni Sud – n.red.), însumând 55.000 de apartamente”, în care trăiau, la acea vreme, peste 160.000 de locuitori. Cartierul Berceni Sud era, de fapt, un adevărat oraș în sine, compus din 11 ”microraioane”, cu 12 creșe, 12 școli, două licee, trei săli de sport, două cinematografe, o policlinică și două dispensare, un spital de copii cu 500 de locuri – în 1983 era încă în construcție –, un magazin general, patru piețe, cinci complexe comerciale, alte spații comerciale însumând 40.000 de metri pătrați, un cămin-spital și două parcuri.
”Una din realizările de ultimă oră în acest vast perimetru urban o reprezintă completarea zonelor Drumul Găzarului, Almașul Mare și Luică, precum și transformarea într-o puternică arteră comercială a Bulevardului Metalurgiei. Aici s-au construit în ultimii ani peste 6.500 de metri pătrați de spații comerciale, cu profil alimentar sau pentru desfacerea mărfurilor industriale, un cinematograf cu 500 de locuri”, scriau autorii broșurii ”București”.
În 1983 era în construcție și cartierul Berceni-Olteniței, situat în triunghiul dreptunghic cu unul dintre vârfuri în Piața Sudului, ale cărui catete sunt reprezentate de Șoseaua Olteniței și strada sergent Ion Iriceanu, în timp ce ipotenuza este șoseaua Berceni. Această zonă, astăzi tratată separat din punct de vedere imobiliar, era pe atunci un apendice al ”marelui cartier” Berceni Sud, destinat cu precădere ”celor ce muncesc în puternica platformă industrială a Întreprinderii de Mașini Grele București (IMGB – n.red.)”. Cartierul Berceni-Olteniței urma să cuprindă 12.400 de apartamente, din care în anul 1983 erau finalizate sau în curs de finalizare 8.800 de unități locative.
Printre facilitățile cartierului Olteniței se numărau 6.000 de metri pătrați de spații comerciale (în 1983 erau realizați 3.500 de metri pătrați), o piață agroalimentară, o Casă de Cultură a IMGB, cu sală de spectacole de 800 de locuri, săli de conferințe și cercuri. De această ”dotare culturală” urmau să să beneficieze ”atât oamenii muncii de la IMGB, cât și populația de peste 200.000 de locuitori din zonele de sud ale Capitalei”.
Cum au evoluat prețurile
După Revoluția din 1989, muncitorii de la IMGB s-au făcut remarcați prin două sloganuri care au rămas în istorie: ”Nu ne vindem țara” și ”Noi muncim, nu gândim”. Prima lozincă, împotriva privatizării, nu a ajutat prea mult atunci când, în 1992, Întreprinderea de mașini grele București a fost divizată în cinci companii, păstrându-se însă în cadrul uneia singure divizia metalurgică și cea mecanică. Noul IMGB a fost vândut unor investitori norvegieni, în 1998, care apoi au vândut către o companie coreeană, în anul 2006.
În ciuda acestor evenimente de natură să afecteze industria care a generat, în anii ´80, construirea blocurilor din cartierul Berceni, locuințele ”comuniste” din zonă au fost în continuare căutate. Astfel, potrivit datelor Imobiliare.ro, în martie 2008 o garsonieră în zona Berceni-Sud costa, în medie, 74.198 de euro (preț cerut), un apartament cu două camere – 105.808 de euro, iar unul cu trei camere avea un preț de 132.681 de euro. În cartierul Berceni-Olteniței, prețurile erau un pic mai mici la garsoniere (72.377 de euro), dar mai mari la apartamentele cu două și trei camere (113.719, respectiv 145.951 de euro).
A venit criza imobiliară și prețurile apartamentelor comuniste din cele două cartiere au scăzut drastic, poate și datorită dezvoltărilor semnificative de pe segmentul rezidențial nou. Dezvoltatorii imobiliari de pe segmentul de prețuri mici, potrivite pentru programul ”Prima Casă” au dezvoltat aici sute, chiar mii de apartamente (executate sau în prezent în construcție), ceea ce a pus evident presiune pe prețurile locuințelor comuniste. De remarcat este că dezvoltatorii din zilele noastre s-au bazat pe infrastructura dezvoltată de comuniști, în special accesul facil la mijloacele de transport în comun, cu accent pe metrou.
Revenind la apartamentele construite în anii ´80, în mai 2014, prețul mediu cerut pentru o garsonieră în Berceni-Sud era de 26.497 de euro, în timp ce apartamentele de două și trei camere costau 39.093, respectiv 59.332 de euro. Aceste prețuri sunt cu 64%, 63% și respectiv 55% mai mici decât în martie 2008.
În Berceni-Olteniței, în luna mai a acestui an, prețul unei garsoniere (mediu, cerut de proprietar) era de 34.344 de euro, în timp ce apartamentele cu două și trei camere costau 46.142, respectiv 62.611 de euro. Aceste prețuri sunt cu 53%, 59% și respectiv 57% mai mici decât în martie 2008.