Nașterea blocurilor comuniste. Episodul 5: Ansamblul Mihai Bravu

1983: Șoseaua Mihai Bravu, de la ”centură cu căsuțe înșirate la întâmplare” la ”una dintre cele mai spectaculoase esplanade urbanistice bucureștene”.

Sursa foto ideiurbane.ro mihai bravu pasaj munciiÎn 1983, an în care autoritățile comuniste ale vremii tipăreau o broșură de promovare a noilor, pe atunci, ”ansambluri rezidențiale”, blocurile de pe Șoseaua Mihai Bravu (foto stânga, sursa: ideiurbane.ro) nu erau încă gata în totalitate. ”Un lucru este cert: nu peste multă vreme, în locul căsuțelor înșirate la întâmplare de-a lungul șoselei ce, la începutul acestui secol (secolul XX – n.red.), făcea parte din linia de centură a orașului, vom putea admira una dintre cele mai spectaculoase esplanade urbanistice bucureștene”,scriau autorii broșurii.

”Marea arteră” ce face legătura între intersecția Căii Moșilor cu Șoseaua Colentina și cartierul Vitan urma să reunească, într-un ”modern ansamblu”, aproape 17.500 de apartamente, precum și o amplă rețea de dotări social-culturale. ”Concepută în așa fel încât să poată prelua traficul intens dinspre Piața Victoriei spre Piața Sudului și mai departe spre Berceni, ea va face în același timp o joncțiune firească între cartierul Titan și centrul orașului”, mai spuneau autorii broșurii. Astfel, noua arteră se profila pe atunci a fi ”unul dintre cele mai trepidante bulevarde bucureștene, cu numeroase accente arhitecturale de o mare varietate, grupate în zonele intersecțiilor cu toate arterele radiale pe care le întâlnește”, urmând să devină ”una din marile coloane vertebrale ale orașului”.

Cum au evoluat prețurile

Criza imobiliară nu a ocolit nici ”marea arteră”, astfel că, față de 2008, anul de vârf al boom-ului economic, prețurile cerute ale apartamentelor vechi au scăzut considerabil.

Astfel , potrivit datelor Imobiliare.ro, în martie 2008 o garsonieră costa, în medie, 86.951 de euro (preț cerut de vânzător), un apartament cu două camere – 127.264 de euro, iar unul cu trei camere avea un preț de 158.470 de euro.

În mai 2014, prețul mediu cerut pentru o garsonieră era de 40.394 de euro, în timp ce apartamentele de două și trei camere costau 55.373, respectiv 69.736 de euro. Aceste prețuri sunt cu 54%, 56% și respectiv 56% mai mici decât în martie 2008.