Light Dark

Cum arăta ansamblul Militari – Bd. Păcii – Armata Poporului în 1983, pe când în zonă încă nu exista metrou.

Militari Sursa foto rezistenta.netAutoritățile comuniste au început construcția blocurilor în Militari (foto stânga, sursa Rezistența Urbană)în anul 1962. În 1983 existau în zonă aproape 40.000 de aprtamente, ceea ce transmforma cartierul într-un ”oraș cu peste 125.000 de locuitori”, potrivit unei broșuri de promovare publicată în acel an. Ansamblul Militari – Bd. Păcii – Armata Poporului era, astfel, o ”remarcabilă realizare urbanistică, nu numai prin amploarea investițiilor ce le-a necesitat, ci și prin tenacitatea cu care au fost înfăptuite”. Pe ”artera de un profil aparte, cu largi și generoase deschideri spre transformările urbanistice ale zonelor învecinate, Drumul Taberei și Giulești-Crângași, parte a ”marii constelații urbanistice bucureștene”, au fost utilizate ”nu mai puțin de 100 de tipuri de case cu regimuri variate de înălțime, de la cele cu parter și patru etaje până la cele cu parter și 17 etaje, cum este blocul dela intersecția cu strada Lujerului, cu peste 300 de apartamente”.

Astfel, ”marele ax citadin” se înfățișa atunci și ca ” o modernă arteră comercială, cu magazine și unități de prestări de servicii, cu numeroase școli, creșe și grădinițe, cluburi, dispensare”. În 1983, potrivit broșurii, cartierului urma să i se adauge un cinematograf cu 650 de locuri, un magazin tip BIG, o piață agroalimentară, a centrală telefonică automată și altele. De asemenea, în anul editării broșurii , ansamblul urma să fie legat de oraș prin intermediul magistralei 1 de metrou, care ”va asigura o legătură directă între platformele industriale Militari și 23 august”.

Cum au evoluat prețurile

Prețurile apartamentelor construite în acea vreme pe ”artera de un profil aparte” au cunoscut, și ele, mărirea (în perioada de boom economic) și decăderea, după anul 2008, odată cu declanșarea crizei economice.

Astfel , potrivit datelor Imobiliare.ro, în martie 2008 o garsonieră costa, în medie, 75.844 de euro (preț cerut de vânzător), un apartament cu două camere – 108.876 de euro, iar unul cu trei camere avea un preț de 143.135 de euro.

În mai 2014, prețul mediu cerut pentru o garsonieră era de 35.666 de euro, în timp ce apartamentele de două și trei camere costau 48.108, respectiv 63.242 de euro. Aceste prețuri sunt cu 53%, 56% și respectiv 56% mai mici decât în martie 2008.