În luna mai s-au eliberat 3.050 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în România, cu aproape 15% mai puține decât în aprilie.
Cele mai multe autorizații s-au eliberat în zona rurală, mai exact 68% din total, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Scăderi la acest capitol au apărut în toate zonele țării, excepție făcând doar regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Aceasta cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Aici s-au eliberat în luna mai cu 24 de autorizații în plus față de aprilie.
Numărul autorizațiilor a scăzut cel mai mult de la o lună la alta în regiunea Sud-Muntenia (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) și în Nord-Estul României (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui).
S-au eliberat, totodată, mai puține autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele cinci luni din 2024 decât în perioada similară a anului trecut, arată datele INS. Este vorba despre un total de 14.050 de autorizații, cu 0,5% mai puține față de anul trecut.
Scăderi au fost vizibile în Centrul (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), Nord-Vestul (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) și în Sud-Estul țării (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea).
În Vest, în schimb, s-au înregistrat cele mai mari creșteri (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș). S-au eliberat cu circa 100 de autorizații în plus în primele luni ale anului în curs. Mai multe autorizații au fost emise pentru clădiri rezidențiale și în Nord-Estul țării, în zona București-Ilfov și în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.