Light Dark

5%, 15%, 35%. Primul pas pe care trebuie să îi faci, atunci când vrei să-ți cumperi o locuință, este să-ți securizezi avansul. Dar ce se întâmplă când, deși ai putea să plătești rata la bancă, nu dispui de posibilitățile financiare necesare pentru a strânge banii de avans, fie el și unul scăzut, cum este cel dintr-un program de tip Prima Casă? O nouă propunere legislativă vine cu soluția – înființarea unui fond special dedicat familiilor tinere, cu bani de la firmele profitabile din România.

O nouă propunere legislativă înaintată la Senat are ca obiectiv înființarea unui fond special, care ar urma să fie gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin care tinerii care îndeplinesc anumite criterii vor putea obține banii de avans pentru a-și putea cumpăra o casă.

Prin intermediul Fondului de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români” inițiatorii țintesc “susținerea tinerelor familii aflate la început de drum, încurajarea creșterii natalității și stimularea tinerilor de a rămâne în țară și chiar de a se stabili în mediul rural, prin asigurarea unui spațiu de locuit propriu”, conform expunerii de motive aferente propunerii legislative.

Dacă ai sub 35 de ani, poți lua bani de avans. Cine are, însă, prioritate?

Sumele disponibile în Fondul de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români” ar putea fi accesate de tinerii sub 35 de ani, căsătoriți, care pot să-și cumpere o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul. 

“Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tip <Prima Casă> sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă”, se explică în expunerea de motive a propunerii legislative.

CONSULTĂ AICI INTEGRAL DOCUMENTUL

Dacă vorbim strict despre condițiile aferente programelor de tip Prima Casă, așa cum spun inițiatorii, atunci trebuie să luăm în calcul și cea mai nouă variantă vehiculată – Noua Casă. Această inițiativă impune condiții foarte relaxate pentru selecția beneficiarilor, complet diferite față de cele incluse în programul O familie, O casă, promulgat în aprilie ca înlocuitor la Prima Casă, fără a fi însă funcțional la nivelul pieței.

În acest caz, plafoanele de venit net lunar, de 4.500 de lei individual sau împreună cu soțul/soția, respectiv de 7.000 de lei în cazul familiilor cu cel puțin un copil, ar putea fi eliminate. Dacă Noua Casă va intra în vigoare, cei care vor aplica pentru un împrumut doar vor declara, pe propria răspundere, că nu au o altă locuință sau, dacă au, are o suprafață utilă mai mică de 50 de mp. Găsești aici mai multe detalii despre prevederile NOUA CASĂ.

Atenție! Alocarea sumelor se va face pe baza unui algoritm. Gravidele și familiile care au deja un copil vor avea un avantaj în procesul de selecție, iar familiile cu cel puțin doi copii vor avea prioritate. Dovada începerii procedurii de adopție poate reprezenta, de asemenea, un avantaj pentru obținerea sumei solicitate. 


Ce spun datele statistice oficiale:

În ultimele decenii, vârsta medie la care româncele au avut primul copil a crescut constant, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Femeile care locuiesc în mediul urban au ajuns să nască primul copil la 29 de ani. Cele din mediul rural devin mame mai devreme, respectiv la 25 de ani. Anul trecut, în România s-au născut puțin peste 188.000 de copii, cel mai mic număr înregistrat de la Revoluție și până în prezent. Dintre aceștia, doar 85.000 s-au născut în mediul rural.

Chiar dacă decid să aibă un copil înainte de 30 de ani, cuplurile amână tot mai mult căsătoria. Bărbații care locuiesc în orașele din țară, de exemplu, ajung la starea civilă abia înainte să împlinească 35 de ani. Româncele spun “Da” după 31 de ani, dacă locuiesc în mediul urban, sau, puțin mai devreme, dacă locuiesc în mediul rural.

În jur de 128.600 de noi familii s-au întemeiat în 2019, cele mai multe în București și în județele Iași, Suceava și Timiș. La polul opus, s-au aflat județele Tulcea, Covasna și Vâlcea unde s-au oficiat sub 1.300 de căsătorii.


Prioritate ar urma să aibă, totodată, familiile care vor să se stabilească în mediul rural, în care soțul sau soția se încadrează într-una dintre următoarele categorii profesionale:

  • medici/asistenți medicali
  • cadre didactice
  • zootehniști
  • agronomi
  • absolvenți de institut teologic, care urmează să întemeieze sau să preia parohii.

Toți aceștia vor obține un punctaj suplimentar la evaluarea solicitărilor lor. Nu se oferă însă mai multe detalii cu privire la conținutul algoritmului.

“În acest fel, apreciem că vom contribui atât la <întinerirea> localităților din mediul rural, la asiguraarea unor condiții mai atractive pentru specialiștii aflați la început de carieră, cât și la revigorarea activităților agricole în fermele familiale, multe dintre acestea fiind abandonate din cauza lipsei forței de muncă sau a forței de muncă îmbătrânite”, explică inițiatorii.


Ce spun datele statistice oficiale:

La începutul lui 2019 circa 3,9 milioane de români aveau vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, inclusiv, deci ar fi îndeplinit o primă condiție de eligibilitate pentru a accesa sumele din fond. Dintre ei, 1,7 milioane de tineri locuiau în mediul rural.

Cele mai noi date raportate de INS arată că personalul didactic din mediul rural a scăzut constant în ultimii ani. În 2018, de exemplu, din cei 234.647 de angajați din domeniu, sub 75.600 lucrau în mediul rural. Tot în același an, circa 38.000 de medici lucrau în sectorul public. Personalul sanitar mediu, din care fac parte și asistenții medicali, includea în total circa 94.300 de persoane. Cele mai noi date arată că circa 116.600 de salariați activează, total, în întreg sectorul de agricultură, silvicultură și pescuit din țară. Doar pe o parte dintre aceștia îi găsim, efectiv, în ferme.

Diferențele dintre salariile celor încadrați în profesiile menționate în cadrul propunerii legislative sunt semnificative, dacă aruncăm o privire pe datele centralizate de INS.

Veniturile celor din agricultură sunt printre cele mai mici. În medie, câștigul mediu net salarial obținut de un angajat din acest domeniu era, în mai, de 2.322 de lei, în timp ce pentru cei din învățământ acesta se apropia de 3.580 de lei, iar pentru salariații din Sănătate ajungea să depășească ușor 4.100 de lei.

Spre comparație, câștigul salarial mediu net era, în mai, 3.179 de lei la nivel de economie. Cele mai mici salarii erau obținute de angajații din domeniul ospitalității (hoteluri și restaurante), puternic afectat de pandemia de COVID-19. În medie, ei au obținut în acea lună sub 1.400 de lei.


Pentru a putea să iei, efectiv, banii de avans, trebuie ca, mai întâi, să ai acordul băncii cu privire la acceptarea încheierii contractului de credit pentru achiziția locuinței.

Ai nevoie, printre altele, de certificatul de căsătorie, dar și de alte dovezi care să ateste faptul că îndeplinești, ca familie, cerințele solicitate -sarcina, copilul sau dovada începerii procedurii de adopție. Textul propunerii legislative nu cuprinde o lista efectivă a documentelor care ar urma să fie verificate.

Cel mult 15.000 de euro avans. Ce poți să cumperi?

Dacă îndeplinești toate cerințele, poți să primești bani prin fond pe care să-i foloști ca avans pentru locuințe noi sau construite deja, “care îndeplinesc condițiile legale de siguranță în construcții”, și pentru construirea de noi locuințe.

Suma pe care o poți accesa nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și nu poate să depășească 15.000 de euro. Deci, putem să discutăm de proprietăți de până la 100.000 de euro.

Avansul se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractelor de vânzare-cumpărare.

Ai cumpărat casa. Cum dai banii înapoi?

Tinerii care vor lua bani pentru avans din acest fond special ar urma să-i returneze abia după șase ani de la obținerea lor, în rate lunare egale, eșalonate pe 10 ani. Acestea, cumulate cu cele aferente creditului, nu ar trebui să depășească 1/3 din veniturile familiei.

Important de menționat este și faptul că sumele care ar reprezenta avansul pentru achiziția locuinței nu vor fi purtătoare de dobânzi, conform propunerii legislative.

CONSULTĂ AICI PREVEDERILE PROPUNERII LEGISLATIVE

Iar dacă, după o perioadă de timp, familia va dori să vândă locuința, atunci va fi obligată să returneze toți banii datorați fondului de solidaritate, la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare.

Banii de avans, de la firmele profitabile

Sumele necesare pentru înființarea Fondului de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români” ar urma să fie asigurate de “societățile comerciale profitabile”. Ce înseamnă acest lucru? Profitul obținut de o firmă ar trebui să depășească 1 milion de lei.

Suma transferată către fond, până la data de 30 iunie a anului în care se depun documentele financiare la organele fiscale teritoriale pentru anul anterior, ar urma să reprezinte 1% din profitul obținut. Practic, la o firmă cu un profit de 1,5 milioane de lei, 1% reprezintă 15.000 de lei, deci echivalentul a circa 3.000 de euro.

“Sumele transferate de societățile comerciale la Fondul de Solidaritate <Locuințe pentru tinerii români> sunt cheltuieli deductibile” , se menționează în propunerea legislativă.

“Având în vedere că profilul agenților economici, calculat pe baza impozitului pe profit din bugetul pe anul 2020, este de aproximativ 25 miliarde euro, considerăm că Fondul de Solidaritate <Locuințe pentru tinerii români poate să acopere avansul destinat familiilor tinere beneficiare>”, explică inițiatorii în expunerea de motive.

În cazul acestei propuneri legislative Senatul este prima cameră sesizată. Camera decizională este Camera Deputaților.

Citește și: Evoluția prețurilor apartamentelor în luna iunie: scăderi au avut loc doar în două centre regionale

Citește și: Cum au evoluat prețurile de tranzacționare pe piața rezidențială în primul trimestru din 2020

Citește și: Proiectul rezidențial – de la machetă la șantier. În câți ani navighează un dezvoltator hățișul birocratic și care sunt marile obstacole pe care le întâlnește pe drum