Light Dark

Care pe care este sintagma pe care o am în aceste zile atunci când analizez evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale și încerc să prognozez scenarii pe termen scurt sau câte un cunoscut îmi solicită părerea referitor la a cumpăra sau a aștepta.

Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro

În urmă cu aproape un an, la câteva luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, concluzionam un editorial cu privire la evoluția pieței rezidențiale astfel: 2023 este un an imprevizibil, poate aduce corecții, dar în același timp, să nu neglijăm capacitatea de reziliență a pieței imobiliare care pare capabilă să facă față provocărilor date de valul de nesiguranță pentru cumpărători și poate continua să evolueze într-o manieră adaptată noilor condiții economice, cu o cerere redusă, implicit un număr de tranzacții mai mici fără ca prețurile să se prăbușească.

Între timp însă, a urmat imprevizibilul, cireașa de pe tort a anului 2022, o necunoscută la acea dată: inflația galopantă și dobânzile record, ceea ce a erodat masiv puterea de cumpărare, gradul de îndatorare și apetitul pentru achiziția de locuințe.

Și totuși, la aproape un an, în condiții de piață extrem de dificile, reziliența rămâne cuvântul de bază. Cu o relativă stagnare la 12 luni a valorii Indicelui Imobiliare.ro la nivel național (1429 euro, respectiv +0.3%), și o scădere de 2.4% a valorii prețului cerut în București (-4.9% pe segmentul nou și -1.8% pe segmentul vechi) piața dă semne de rezistență chiar și în condițiile foarte dure pe care le traversează. Ori, pe măsură ce trece timpul și cu fiecare lună în care valorile actuale de preț rezistă, șansele ca prețurile să scadă și să ne îndreptăm spre o perioadă de criză a pieței devin tot mai mici. Citește aici opinia, în cel mai nou raport de piață Imobiliare.ro .

Nevoia de locuire nu dispare, doar o mică parte și doar temporar este absorbită de segmentul chiriilor și vedem efectele prin prisma presiunii cererii pe acest segment cu creșteri anuale de până la 22%. Pe de altă parte, cultura puternică a proprietății nu se transformă peste noapte într-una a închirierii de proprietăți. Astfel, cu fiecare lună care trece, nevoia de locuire și implicit de achiziție se cumulează crescând tensiunea.

Un element de noutate este numărul record de leaduri înregistrat de Imobiliare.ro în iulie, care, în mod atipic vizavi de sezonalitatea cunoscută a pieței rezidențiale, a ajuns la valori record ale anului 2023, peste ianuarie.

Astfel, două scenarii sunt astăzi posibile pentru a doua jumătate a acestui an: fie puterea de reziliență a dezvoltatorilor și proprietarilor își termină resursele, se epuizează; fie cumpărătorii acceptă noua paradigmă a pieței rezidențiale, costul ridicat de creditare și implicit faptul că a fi proprietar presupune un efort consistent financiar, iar treptat numărul tranzacțiilor va reveni pe un trend de creștere, iar prețurile vor continua să reziste.

Decizia de a deveni proprietar este în primul rând una emoțională. De natură emoțională este și așteptarea unei scăderi masive de preț, cel mai bun moment de achiziție e unul singur și e mai degrabă personal: acela când îți permiți. În condițiile în care consumul este în continuare la cote ridicate, turismul bate record după record, terasele sunt pline, industria de entertainment este și ea la un nivel unde nu a mai fost, semnalele arată totuși că amânarea și neputința stă în spatele deciziei de a nu tranzacționa. Așadar, al doilea scenariu pare astăzi mai aproape de a se materializa.

Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro

Citește și: INTERVIU: Cât de ușor este să ai propria ta casă în Grecia? Prețuri, recomandări, oportunități, precauții

Citește și: Imobiliare.ro lansează Imobiliare.ro Finance