Light Dark

Preferința românilor pentru vacanțele în Grecia nu mai este de mult o surpriză pentru nimeni. Plajele spectaculoase, gastronomia variată și mai ales incredibila “joie de vivre” specifică Greciei sunt aspecte cu care rezonăm și pe care ni le dorim cât mai mult în viața noastră. Cu toate că peste 1.4 milioane de români își petrec în fiecare vară concediile în Grecia, sunt încă foarte puțini cei care își achiziționează o casă de vacanță aici. Motivele nu sunt bugetul sau proximitatea, cum ne-am putea gândi, ci legislația complexă și în permanentă schimbare în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare din această țară. Vorbim despre oportunitățile de investiții imobiliare în Grecia, dar și despre modalitatea de a cumpăra o casă aici fără surprize neplăcute, cu Achilleas Pitoulias – Fondator și CEO GrecoCasa, singura agenție imobiliară din România dedicată achiziției de proprietăți în Grecia.

Achilleas Pitoulias – Fondator și CEO GrecoCasa

Dacă ar fi să alegeți doar 3 motive bune pentru care să investim într-o proprietate din Grecia, care ar fi acelea?

Achilleas Pitoulias: Cele mai importante 3 motive care fac Grecia atractivă pentru achiziția unei case de vacanță ar fi:

  1. Proximitatea. Cele mai multe zone din Grecia sunt accesibile cu mașina personală din România, ceea ce înseamnă în primul rând că proprietarii se pot bucura cu ușurință de casa lor din Grecia oricând au câteva zile libere, dar mai înseamnă că pot urmări investiția îndeaproape.
  2. Prețul. Casele în Grecia sunt încă foarte accesibile ca preț, de fapt este cea mai accesibilă piață imobiliară din zona mediteraneană. Nu mai vorbim de costul transferului de proprietate care este 10% în Spania, de exemplu, și doar 3% în Grecia.
  3. Randamentul. O casă în Grecia se poate închiria cel puțin 250 zile pe an, ceea ce înseamnă o recuperare rapidă a investiției și generarea unui venit consistent din turism.

Cum a apărut compania de consultanță imobiliară GrecoCasa și ce își propune ea?

Achilleas Pitoulias: GrecoCasa a apărut din nevoia unui serviciu care să faciliteze românilor accesul la proprietăți în Grecia, inexistent până acum. Eu m-am născut și am crescut în Grecia, într-o familie greco-română și de 4 ani mă ocup de imobiliare în România. Cunosc foarte bine Grecia, stilul de business grecesc, așa că o companie de real estate care face legătura între Grecia și România a fost o acțiune normală, încurajată de anturajul meu din cele 2 țări, de familie, de oamenii de afaceri cu care intru în contact în mod curent. Uneori meseria te alege pe tine, nu alegi tu meseria. Compania își propune să facă legătura între Grecia și România la nivelul de real estate, investitori, business în general. Și face aceste lucruri prin îndepărtarea unuia dintre cele mai importante obstacole: necunoașterea în profunzime a legislației grecești, care poate crea probleme serioase viitorilor proprietari. Apoi vin și celelalte aspecte care ușurează tranzacționarea: agenți vorbitori de limbă greacă și română, cunoașterea stilului de negociere grecesc, etc.

Ce tip de proprietăți oferă GrecoCasa?

Achilleas Pitoulias: Nu există limite în această privință. GrecoCasa oferă toate tipurile de proprietăți, de la apartamente și terenuri, până la vile de lux și chiar insule. Este adevărat că avem în portofoliu și proprietăți exclusiviste, nepublicate pe site-urile de specialitate obișnuite. Dar avem și apartamente foarte accesibile familiilor cu venituri medii.

De ce buget avem nevoie pentru a achiziționa una dintre proprietățile promovate de GrecoCasa?

Achilleas Pitoulias: În cazul în care sunteți interesați de proprietăți exclusiviste, cu facilități de lux, prețul poate varia între 500.000 și 10 milioane de euro. Dar găsiți în portofoliul nostru și proprietăți foarte frumoase și accesibile la 100.000 de euro.

Să spunem că ne-am luat mult visata casă în Grecia. În cazul în care nu vom sta tot timpul acolo, cum putem face din proprietate o resursă de venit?

Achilleas Pitoulias: Grecia va rămâne o destinație de vacanță foarte apreciată, astfel, orice proprietate pregătită să primească turiști va fi cu ușurință închiriată cel puțin 250 zile pe an. Nu numai că vă veți bucura de casă în toate vacanțele dvs., dar ea vă va aduce venituri substanțiale din închiriere în perioadele în care nu sunteți acolo.

De ce avem nevoie de o companie de consultanță imobiliară, așa cum este GrecoCasa, pentru a face o investiție în Grecia? De ce nu putem să mergem direct la proprietar și apoi să facem singuri pașii legali?

Achilleas Pitoulias: La achiziționarea unui bun, cumpărătorul are dreptul să-și aleagă reprezentantul juridic. Cel mai bine este să lucrați cu un jurist în care aveți încredere și care vă reprezintă interesul. Este foarte puțin probabil să găsiți ușor în Grecia așa ceva, dacă nu ați locuit mai mulți ani acolo. Legislația greacă privind proprietatea este foarte complexă și se schimbă des, de aceea este bine să faceți tranzacții numai asistați de un specialist care știe să depisteze capcanele legislative. GrecoCasa cunoaște ambele legislații, cea greacă și cea românească, așa că sunt mici șansele să apară neplăceri din acest punct de vedere. Vă dau un exemplu simplu, în Grecia cumpărătorul plătește prețul proprietății direct în contul agenției care intermediază tranzacția pe baza unui simplu bon fiscal (și uneori nici acela). Este foarte greu pentru un român să accepte să facă acest lucru fără să semneze înainte un contract de vânzare-cumpărare. Compania noastră are grijă ca toate părțile să acționeze în termeni legali și conform așteptărilor. În plus, un grec știe exact care sunt zonele bune, clima, să găsească o proprietate care vi se potrivește, care poate fi închiriată. Dacă nu ați locuit ani buni în Grecia, este mică șansa să știți toate aceste lucruri. Agentul GrecoCasa poate negocia diferit cu proprietarul de acolo, de la grec la grec. Un turist este posibil să fie tratat exact așa, ca un turist care nu știe tipicul tranzacțiilor din Grecia.

Din perspectiva consultantului imobiliar, ce sfaturi le-ați da celor care urmează să își cumpere o casă în Grecia?

Achilleas Pitoulias: În primul rând să verificați cu atenție actele proprietății. Se întâmplă să puteți cumpăra o proprietate dar să nu mai puteți vinde pe urmă. De asemenea, să vă alegeți o proprietate într-o zonă pe care să o puteți urmări. Este recomandabil să apelați la un serviciu de property management pentru că se întâmplă în cazul caselor nelocuite mult timp să se dea spargeri.

Dacă dorim să ne cumpărăm o proprietate în Grecia, cum intrăm în legătură cu dvs?

Achilleas Pitoulias: Puteți intra pe Grecocasa.ro sau mă puteți suna direct la 0750.171.720. Cunosc cultura greacă și românească și cred că pot identifica bine preferințele și stilul de viață al românilor, vă pot ghida astfel către casa din Grecia care să vă aducă cele mai multe satisfacții.

Vezi interviul aici: