Opinie Răzvan Cuc Președinte RE/MAX România: „Imobiliarele rămân poate cea mai populară soluție de investiție”

2022 este și va rămâne un an marcat de pandemie – fenomen care în economia globală a adus deja o inflație generalizată, fără precedent în istoria globală.

Răzvan Cuc Președinte RE/MAX România

Ca atare și în România simțim fenomenul de inflație, care dincolo de coșul zilnic a adus deja creșteri semnificative la materialele de construcție și carburanți. Acest fenomen deja prezent în viețile noastre – inflația – va fi dublat ca și efect de recentele majorări explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze, care vor impacta toate ramurile economiei și implicit o parte dominantă a componentelor de cost din construcții.

Deși greu de anticipat, prin informațiile colectate de cei 800 de membrii RE/MAX activi la nivelul întregii piețe imobiliare, vedem pentru 2022 o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor noi, de peste 10% în medie, urmând ca și restul pieței imobiliare să urmeze acest trend. Un alt element care contribuie și el la creșterea prețurilor în marile orașe vine dintr-o birocratizare excesivă pe care dezvoltatorii o reclamă la adresa administrațiilor locale – primăriile și consiliile județene – și care îngreunează sever eliberarea autorizațiilor de construire, frânând astfel ritmul de livrare de noi unități locative, care sub presiunea cererii contribuie la creșterea prețurilor.

Începutul de an a adus o precauție suplimentară în comportamentul unor dezvoltatori care, din cauza creșterii galopante a costurilor de construire, au oprit vânzările din fazele de șantier, construiesc acum “pe stoc” și amână vânzările până în faza finală de execuție, când au o perspectivă clară a costului final și pot controla marjele prin prețul de vânzare “la gata”.

Într-un scenariu mai pesimist de evoluție al prețurilor, ținând cont de creșterile de peste 100% din ultimul an la o mare parte din componentele cheie ale materialelor de construcții – ca de exemplu fierul, lemnul, sticla, cărămida și altele – putem vedea aprecieri și de peste 20% în unele orașe și pe unele segmente ale pieței imobiliare.

Imobiliarele însă vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport a valorii și conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiții de toate tipurile – de la cele personale și familiale, până la investitori instituționali globali – ceea ce va crea o presiune suplimentară în piață.

Astfel, 2022 va fi un an interesant, plin de incertitudini, însă cu multe oportunități potențiale pentru jucătorii informați și cu apetit la risc – motiv pentru care cred necesară consultarea unui agent imobiliar profesionist, angajat pentru o reprezentare exclusivă, care astfel poate să contribuie decisiv la realizarea unei tranzacții de succes. Iar aici agenții RE/MAX sunt o primă opțiune, ca parte din cea mai mare rețea națională si globală de agenți imobiliari profesioniști.

Răzvan Cuc Președinte RE/MAX România

Citește și: Imobiliare.ro: prețurile locuințelor și-au menținut tendința ascendentă în T4 2021, pe fondul unei cereri solvabile solide

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])