Light Dark

Locuințele din Paris au fost scoase la vânzare pe parcursul anului trecut la cele mai piperate prețuri în rândul marilor capitale europene. Metrul pătrat a ajuns să coste aici 12.910 euro, reprezentând 321% din media prețurilor la nivel național. În București, prețul mediu abia a depășit 1.400 de euro/mp la sfârșitul anului, cu mai puțin de 100 de euro peste nivelul înregistrat la nivel național.

Prețul mediu al locuințelor din Franța a ajuns, în 2019, la 4.016 euro/mp, depășindu-l ușor pe cel din Marea Britanie. În Germania, locuințele au fost scoase la vânzare pe parcursul anului trecut, în medie, cu 3.405 euro/mp, iar în Belgia cu 2.481 de euro/mp.

Cât despre perioada efectivă pe care un locuitor trebuie să o aloce pentru a economisi în vederea achiziției unei locuințe, cea mai ridicată se găsește în Cehia. Aici ai nevoie de aproximativ 11 ani pentru a cumpăra un apartament, după cum se menționează într-o analiză comparativă realizată în rândul mai multor țări din regiune și publicată în cadrul Studiului de piață “Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în România, 2019” realizat de RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro.

DESCARCĂ AICI GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL

Pe de altă parte în țări precum Croația, Italia sau Polonia ai nevoie de 6-8 ani pentru a-ți cumpăra o locuință, situație apropiată de cea din România. Potrivit “Raportului asupra stabilității financiare” emis de BNR în ultima lună din 2019, o persoană cu un venit mediu poate cumpăra o locuință în țara noastră în aproximativ 6,5 ani.

În 6 ani economisești bani pentru o locuință în state precum Germania, Norvegia sau Austria.

De cea mai redusă perioadă de timp au nevoie locuitorii din Portugalia. Aici o persoană trebuie să economisească, în medie, 3,8 ani pentru o locuință.

“Gradul de îndatorare al gospodăriilor a fost înregistrat ca fiind de 20% din venit în Ungaria, 50% în Polonia, Cehia sau Austria și de 170% în Olanda și Danemarca. Ratele cele mai scăzute la creditele ipotecare s-au înregistrat în Portugalia – 1%, Franța și Marea Britanie -1,4% dobândă. Ungaria are o rată a dobânzii ridicată de 4,5%, iar în România aceasta este în medie de 6%”, se menționează în același studiu.

În Europa este așteptată în următorii ani o perioadă de creștere economică lentă. Pe fondul acesteia, putem vedea și o ușoară majorare a prețurilor locuințelor.

“Totuși, politicile monetare ale băncilor centrale europene vor păstra ratele dobânzilor mici și împreună cu eforturile pentru scăderea șomajului vor susține prețurile de pe piața imobiliară la un nivel rezonabil și constant”, se concluzionează în studiul realizat de RE/MAX în parteneriat cu Imobiliare.ro.

Citește și: În această zonă din București apartamentele s-au scumpit cu 23% într-un an

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere

Citește și: TOPUL județelor unde s-au vândut cele mai multe case, terenuri și apartamente în 2019