Peste 3.400 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, eliberate într-o lună

Peste 3.400 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale s-au eliberat, la nivel național, doar în luna noiembrie a anului trecut, număr în creștere față de cel înregistrat în perioada similară din 2018, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna noiembrie din 2019 s-au eliberat în România 3.423 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 5,6% în plus în comparație cu noiembrie 2018.

Aproape 68% dintre autorizațiile eliberate au fost pentru clădiri rezidențiale situate în zona rurală.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

Această creștere s-a reflectat în principal în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, deci în zona ce include județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, dar și în regiunea de Sud-Est a țării, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare noiembrie 2018/noiembrie 2019, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Deși în creștere față de perioada corespunzătoare a anului precedent, numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale a scăzut ușor față de luna octombrie, ajungând astfel de la 3.736 la 3.423 de autorizații, conform datelor publicate de INS.

O ușoară scădere, cu 1,5%, s-a putut observa și comparând numărul autorizațiilor eliberate în intervalul ianuarie-noiembrie 2019 cu perioada corespunzătoare a anului precedent.

În total, în cele 11 luni s-au eliberat, în întreaga țară, 39.359 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

Citește și: Prețurile apartamentelor în 2019 – creștere de două cifre în Cluj-Napoca. Vezi situația celorlalte centre regionale

Citește și: Retrospectiva rezidențială în 2019 – evoluția prețurilor în relație cu principalii indicatori de piață

Citește și: 2019, pe piața din București. Evoluția prețurilor, proiectele majoritare și importanța programului Prima Casă pentru cumpărători – RAPORT

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])