Vânzările de case s-au dublat în Timișoara în contextul pandemiei, iar cumpărătorul a ajuns să fie mult mai hotărât și să ia decizii rapid. Cei care vor să facă o investiție imobiliară se pot orienta cu încredere spre acest segment, oferta fiind limitată la nivelul pieței.
“Pe segmentul de case creșterile au fost semnificative, cel puțin așa le-am simțit noi la nivelul agenției. Vânzările practic s-au dublat. Clientul din 2020, după ce a trecut perioada de stare de urgență, nu a fost un turist imobiliar sau o persoană care dorea să-și facă o opinie despre piață. A fost un client destul de decis să facă o achiziție și care dorea, preponderent, o casă care să aibă un teren cât de mic sau cel puțin un apartament cu grădină sau un penthouse cu terase mari”, a declarat Simona Șchiopotă, Managing Partner Hitch & Mosher, în cadrul primului CPI Webinar organizat în 2021.
Pe parcursul anului trecut, prețurile pe acest segment de piață nu au avut evoluții spectaculoase. Mai mult, proprietarii și-au arătat deschiderea de a accepta valoarea corectă a imobilelor scoase la vânzare și de a finaliza tranzacțiile.
Lucrurile s-au schimbat însă în noul an. “Am constatat creșteri de prețuri la începutul lui 2021 pe bugetele mici, de până în 150.000 de euro. Un duplex în Dumbrăvița care se vindea cu 135.000 de euro la sfârșit de ianuarie, la începutul lunii februarie costa 140.000 de euro. Parcă eram în 2007 când prețurile creșteau în fiecare săptămână”, a mai explicat Șchiopotă care are peste 10 ani de experiență în imobiliare.
“Și pe bugetele de 200.000-250.000 de euro s-au făcut mai multe tranzacții. Pe segmentul de lux, 400.000-450.000 de euro, s-au luat decizii mult mai rapid, iar numărul efectiv de zile pe care l-am avut de la momentul contactului cu agentul și până la închiderea finală a fost mult mai scurt și clientela decisă”, a mai completat Managing Partnerul agenției active pe piața din Timișoara din anul 2005.
“Putem spune că segmentul de case a fost vedeta anului 2020 și va fi și vedeta anului 2021, atât în ceea ce privește vânzarea, cât și închirierea”, a mai completat Șchiopotă.
Pe segmentul de închirieri de case sunt însă unele probleme. Deși cererea există, spre deosebirea de apartamentele disponibile la închiriere în Timișoara care au avut mult de suferit în contextul pandemiei, oferta este foarte scăzută.
“Dacă pe segmentul de închirieri apartamente scăderile prețurilor au fost cu 15%-20%, în cazul caselor nu avem ofertă. Este un efect al pandemiei – îmi doresc să cumpăr o casă, nu am buget, așa că închiriez. Este o piață în creștere, dar fără oferte”, a explicat Simona Șchiopotă la CPI Webinar, eveniment online la care au participat peste 110 profesioniști în imobiliare.
O investiție într-o casă pe care să o închiriezi ulterior este de preferat la ora actuală. “În ultimii ani toată lumea a făcut investițional achiziții de apartamente. E plină piața de apartamente la închiriere, dar nimeni nu a cumpărat case. Suntem într-o situație în care dăm pe un apartament cu 2 camere, de 50 de mp, 130.000 de euro în zona centrală și luăm o casă duplex în Dumbrăvița tot cu același preț. Casa o închiriem cu 800 de euro, un apartament în centru, dacă îl închiriem în contextul actual, îl dăm cu 500 de euro”, a mai menționat ea.
Citește și: Timișoara și Cluj-Napoca, printre cele mai sănătoase orașe din lume în care să locuiești
Citește și: Piața chiriilor din Timișoara. De la ce nivel începem anul 2021?