Prețurile locuințelor, așteptate să scadă la nivel european cu până la 10% din cauza COVID-19. Ce se întâmplă pe plan local?

Prețurile locuințelor ar putea să scadă cu 5%-10% pe fondul situației generate de pandemia de COVID-19, potrivit unui studiu RE/MAX realizat la nivel european. 

Peste 50% dintre cei 2.130 de agenți și brokeri din 27 de regiuni din Europa care au participat la studiu se așteaptă să vadă scăderi ale prețurilor între 5% și 10%. O corecție similară este așteptată inclusiv în cazul apartamentelor din România. În schimb, în țări precum Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia sunt anticipate creșteri pe segmentul de case, cuprinse între 2% și 5%.

Ieftiniri mai mari sunt prognozate pe piața chiriilor. Participanții la studiul RE/MAX se așteaptă să vadă o scădere a prețurilor cuprinsă între 10% și 15% în acest caz. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi ale chiriilor.

O ușoară tendință de scădere este anticipată și în privința volumului tranzacțiilor la nivel european, cu excepția unor țări precum Franța, Polonia sau Bulgaria unde circa 50% dintre cei care au luat parte la studiu preconizează creșteri pe segmentul de case. În România, peste 40% dintre respondenți se așteaptă să vadă o scădere a volumului tranzacțiilor imobiliare în urma pandemiei.

Printre principalele motive care determină această scădere se numără rata ridicată a șomajului și incertitudinea generală, respectiv nesiguranța financiară a cumpărătorilor.

Citește și: Top 10 județe unde s-au vândut cele mai multe imobile luna trecută

Citește și: La nivel național, prețurile apartamentelor au avut o evoluție pozitivă în luna august. Cum stau lucrurile în marile orașe

Citește și: One United Properties, ridicare de capital de 25 de milioane de euro pentru proiectul One Cotroceni Park

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])