Light Dark

Prețurile locuințelor ar putea să scadă cu 5%-10% pe fondul situației generate de pandemia de COVID-19, potrivit unui studiu RE/MAX realizat la nivel european. 

Peste 50% dintre cei 2.130 de agenți și brokeri din 27 de regiuni din Europa care au participat la studiu se așteaptă să vadă scăderi ale prețurilor între 5% și 10%. O corecție similară este așteptată inclusiv în cazul apartamentelor din România. În schimb, în țări precum Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia sunt anticipate creșteri pe segmentul de case, cuprinse între 2% și 5%.

Ieftiniri mai mari sunt prognozate pe piața chiriilor. Participanții la studiul RE/MAX se așteaptă să vadă o scădere a prețurilor cuprinsă între 10% și 15% în acest caz. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi ale chiriilor.

O ușoară tendință de scădere este anticipată și în privința volumului tranzacțiilor la nivel european, cu excepția unor țări precum Franța, Polonia sau Bulgaria unde circa 50% dintre cei care au luat parte la studiu preconizează creșteri pe segmentul de case. În România, peste 40% dintre respondenți se așteaptă să vadă o scădere a volumului tranzacțiilor imobiliare în urma pandemiei.

Printre principalele motive care determină această scădere se numără rata ridicată a șomajului și incertitudinea generală, respectiv nesiguranța financiară a cumpărătorilor.

Citește și: Top 10 județe unde s-au vândut cele mai multe imobile luna trecută

Citește și: La nivel național, prețurile apartamentelor au avut o evoluție pozitivă în luna august. Cum stau lucrurile în marile orașe

Citește și: One United Properties, ridicare de capital de 25 de milioane de euro pentru proiectul One Cotroceni Park